TVN: USA overvejer indrejseforbud for polakker

Indrejseforbud
Jaroslaw Kaczynski har iscenesat afgørelsen i den politisk udpegede forfatningsdomstol. Det hævder Donald Tusk.

WASHINGTON: Den polske arrogance overfor TVN og pressefriheden får konsekvenser. Amerikanerne overvejer indrejseforbud for polakker til USA.


Den forfatningsstridige afstemning i det polske parlament om en ny medielov, har skabt vrede i USA. Nu overvejer et samlet USA skrappe sanktioner overfor Polen.

Vreden overfor Kaczynski og Polen er stor i USA. Og det gælder folk i Det Hvide Hus, Udenrigsministeriet, Pentagon, de hemmelige tjenester, Handelsministeriet, kongressen, senatet, tænketanke og lobbyorganisationer. En samlet front i USA ser den nye medielov som et brud på de demokratiske værdier, og et brutalt angreb på de polsk-amerikanske relationer, skriver onet.pl.

Indrejseforbud for polakker

De amerikanske myndigheder arbejder nu på højtryk med et katalog af sanktioner, der skal ramme den polske Kaczynski-regering. Hvis den nye medielov bliver endelig godkendt, vil USA være klar med omgående skarpe reaktioner. En af de ting der nævnes, er at indføre indrejseforbud for navngivne polakker fra regeringspartiet – herunder også den polske præsident. Det er samme slags sanktioner, som også har ramt diktaturet i Hviderusland.

USA vil også genåbne Radio Free Europa, som har været lukket i 27 år. Radioen var en fri radiostation, der gav informationer uden om det kommunistiske regime. Flere i USA betragter Kaczynski-regeringen på samme måde som kommunismen.

Hæder til myrdet borgmester

USA overvejer også at opkalde et uddannelsesprogram for lokale amerikanske ledere efter den myrdede borgmester i Gdansk, Pawel Adamowicz. Han blev myrdet efter en voldsom mediehetz mod ham på den Kaczynski-kontrollerede public service tv-station, TVP. Adamowicz var på grund af hans succes og popularitet en torn i øjet på Kaczynski-regeringen.

USA overvejer også at flytte soldater væk fra Polen, som Donald Trump også truede med, ligesom det overvejes at stoppe leverancerne af kampvogne som Polen har bestilt i USA.

Afklaring i september

Amerikanske embedsmænd bruger nu resten af måneden på at overtale Kaczynski-regeringen til at droppe lovforslaget, eller på anden måde acceptere at amerikanske virksomheder undtages fra den nye lov. Sideløbende udarbejdes et katalog af sanktionsmuligheder, der skal ramme den polske ledelse.

I begyndelsen af september, når de amerikanske toppolitikere er færdige med ferien, ventes der en lang række skrappe sanktioner mod Polen, hvis ikke den nye medielov droppes forinden.

Medieloven – anti TVN loven som den også kaldes – har udløst den største diplomatiske og politiske krise mellem Polen og USA i nyere tid. I forvejen er Polen i konflikt med EU, Tyskland, Israel, Norge, Tjekkiet og en lang række nationale og internationale NGO’er indenfor medier, LGBT, menneskerettigheder og domstole.

STØT ET FRIT MEDIE – støt polennu.dk.
Læs mere ved at trykke HER.