Ukraine udviser georgisk ex-præsident til Polen

screenshot_20180213-072742_02

Billede fra overvågningskamaeraet på restauranten Suluguni. Saakasjvilis advokat siger, at der var tale om en ”kidnapning”. Foto: Mikheil Saakasjvilis side på Facebook


WARSZAWA: Maskerede soldater fra de ukrainske grænsetropper anholdt Georgiens tidligere præsident og satte ham på et fly til Polen


Den tidligere præsident i Georgien, Mikheil Saakasjvili, ankom mandag med fly til Polens hovedstad Warszawa. Tidligere på dagen arrasterede ukrainske grænsesoldater Saakasjvili i en restaurant i den ukrainske hovedstad Kiev.

De ukrainske myndigheders begrundelse for at sende Mikheil Saakasjvili til Polen var, at han opholdt sig illegalt i landet. Ved sine seneste indrejse til Ukraine ankom han fra Polen.

Mikheil Saakasjvili var præsident i Georgien fra 2004 til 2013.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, inviterede Mikheil Saakasjvili til Ukraine for, at han kunne rådgive regeringen i reformprocessen. I 2015 blev georgieren tildelt ukrainsk statsborgerskab.

Mikheil Saakasjvili er kendt som en indædt modstander af korruption, som han også forsøgte at bekæmpe i Ukraine.

– Saakasjvili har også beskyldt Petro Porosjenko for korruption. Det er en politisk og personlig konflikt, siger seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier til DR Nyheder.

Konflikten førte sidste år til, at Saakasjvili sidste år mistede sit ukrainske statsborgerskab.

Ex-præsidentens ophold kan blive en udenrigspolitisk udfordring for Polen, vurderer Splidsboel. Hans tidligere hjemland, Georgien, ønsker at få ham udleveret på grund af anklager om embedsmisbrug.

En mindelig løsning kan dog blive, at Saakasjvili får ophold i Holalnd, hvor han har familiære relationer.