Ukrainske soldater skal trænes af EU i Polen

EU soldater i Polen
Midt i krigen i Ukraine, er der nu krise i polsk forsvar. Den øverste chef og en operativ chef i hæren, har sagt op – formentlig - i protest mod forsvarsministeren. Arkivfoto.

BRUXELLES: Polens forsvarsministerium bekræfter, at EU vil træne ukrainske soldater i Polen som del af den militære bistand til Ukraine.


15.000 ukrainske soldater skal trænes og uddannes i Polen. Det sker som en del af EU støtten til Ukraine, og bekræftes af den polske forsvarsminister Mariusz Błaszczak.

– En multinational træningsstyrke vil blive oprettet i Polen i den nærmeste fremtid, siger forsvarsministeren til den regeringskontrollerede Polsk Radio 24.

Mariusz Błaszczak, der også er polsk vicestatsminister, kom med meddelelsen efter et møde onsdag i Bruxelles med NATO’s forsvarsministre.

Tidligere på dagen indgik EU-ambassadører en politisk aftale om en militærmission for ukrainske tropper, der skal være aktive i flere af alliancens medlemslande, skriver euractiv.com.

– En EU-mission der skal træne ukrainere vil også blive oprettet i Polen, et vigtigt operationelt hovedkvarter vil snart blive oprettet i Polen, sagde den polske forsvarsminister onsdag.

EU’s militære mission (EUMAM) vil med de 15.000 i styrken, have fokus på luftforsvar, medicin og lægehjælp, samt forsvar mod angreb fra internettet og forsvar mod kemiske, biologiske og nukleare angreb, skriver Polsk Radio.

Det ventes at det nye hovedkvarter vil blive placeret i Rzeszow, i det sydøstlige Polen, som i forvejen er et knudepunkt for støtten til Ukraine i krigen mod Rusland.

Strid om soldater og mission i EU

Det er dog ikke alle EU-lande, der er enige i beslutningen. Tyskland, Italien, Grækenland og Cypern var imod den nye EU-mission, da de frygter at det vil eskalere spændingerne mellem EU og Rusland.

 

Flere nyheder fra Polen på dansk?

Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.