USA støtter europæisk samarbejde med milliarder

MÜNCHEN: Den amerikanske udenrigsminister har lørdag meddelt, at USA vil give en milliard US-dollar til den alternative europæiske samarbejdsorganisation, De Tre Have, som er et polsk initiativ.


Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo meddelte lørdag, at USA vil afsætte en milliard US-dollars til at støtte for energi-infrastrukturen i samarbejde – De Tre Have.

Pompeo sagde på sikkerhedskonferencen i München, at pengene skal ses som et amerikanske forsøg på reducere Europas afhængighed af energi fra Rusland.

Kaczynski-idé

Det er Kaczynski-regeringen der har taget initiativ til samarbejdet De Tre Have for fem år siden, som et politisk og økonomisk samarbejde mellem landene, der ligger indenfor området imellem havene: Sortehavet, Østersøen og Adriaterhavet. Flere iagttagere betragter samarbejdet som Kaczynskis drømmescenarie til et alternativ til EU, og et europæiske samarbejde hvor landene i Central- og Østeuropa spiller en afgørende rolle, og Polen som det største land, spiller en ledende rolle.

12 lande er med

De tolv lande i de Tre Have-samarbejdet er: Polen, Østrig, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Estland, Litauen, Letland, Rumænien, Slovakiet, Slovenien og Ungarn.