Vestager: EU-domstolens afgørelser skal følges

Europa-Kommissionens næstformand Margrethe Vestager, fastholder at Polen skal følge EU-domstolens afgørelser, efter at den polske regering har sendt et brev til Europa-Kommissionen, fremfor at efterleve EU-domstolens afgørelse. Foto: Fagpressen.eu.

KØBENHAVN: EU-domstolens afgørelser skal følges, fastslår Europa-Kommissionens næstformand Margrethe Vestager som reaktion på polsk brev.


EU-domstolens afgørelser skal følges, fastslår Kommissionens næstformand Margrethe Vestager.

– Det er helt centralt for os, at EU-domstolens domme står uanfægtet og bliver efterlevet. Vi gør rigtig meget ud af, at vi lever i en retsstat – at unionen er baseret på lov og lovefterlevelse, svarer Margrethe Vestager generelt på spørgsmålet om Polens brev til Europa-kommissionen om EU-domstolens afgørelser.

Polen fik frist til den 16. august til at følge EU-domstolens afgørelser, men har i stedet sendt et hemmeligt brev til Europa-Kommissionen. Den polske regering afleverede den 16. august sin reaktion på, hvorvidt landet vil efterleve EU-domstolens dom angående domstolssystemet og specielt disciplinærdomstolen.

EU: Ingen kommentarer

Indtil videre har EU-kommissionen ikke kommenteret det polske brev, så man har kun den officielle polske udlægning. Her er man ifølge oplysningerne, klar til indrømmelser om disciplinærdomstolen for dommere, men fastholder både reformen af domstolene og afvisning af EU-domstolens forrang over den polske forfatning.

Regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) formand, Jarosław Kaczyński, betegner svaret til EU-kommissionen som en test af EU’s vilje til selv at komme med indrømmelser, skriver Politico.

Corona-penge

Polens plan fra 3. maj angående adgang til genopretningfonden (Recovery and Resilience Facility, RRF) er endnu ikke godkendt. Det er på grund af diskussion om de landespecifikke anbefalinger, der handler om landets retsstatsmekanisme. Hovedelementerne i alle 27 nationale planer skal være klima- og digitale investeringer.

– Jeg vil tro, at der er muligheder for at trække i timingen, siger EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager til Fagpressebureauet om Polens plan.

Polen er det eneste store EU-land, som mangler godkendelse. Frankrig, Tyskland, Italien og Spaniens planer er godkendt. Det samme gælder planerne fra følgende lande: Danmark, Østrig, Belgien, Grækenland, Letland, Luxembourg, Portugal, Slovakiet, Kroatien. Cypern, Litauen, Tjekkiet, Irland og EU-formandslandet Slovenien.

EU’s finansministre gør status for genopretningsfonden og landenes planer. De mødes virtuelt mandag 6. september.

LINK: LÆS MERE OM POLEN OG EU HER

Uafhængige nyheder fra et frit dansk medie?
STØT polennu.dk – tryk her