Vindersang i polsk radio ramt af censur og oprør

Sangeren Kazik Staszewsky præsenterede fredag sangen “Twój ból jest lepszy niż mój” (“Din smerte er bedre end min”) der blev nummer 1 på Polsk Radio P3. Nu er sangen fjernet, og censuren har sat sindene i kog. Arkivfoto.

WARSZAWA: En sang der fredag vandt en topplacering på den statskontrollerede kanal Radio Polen, er blevet bortcensureret. Mange kunstnere og pladeselskaber har nu forbudt radioen at spille deres sange.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Polsk Radio – den regeringskontrollerede public service-radiostation – har fjernet en vindersang, der opfattes som en kritik af Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski.

Den kendte polske musiker Kazik Staszewsky præsenterede fredag sangen “Twój ból jest lepszy niż mój” (“Din smerte er bedre end min”). Sangen blev nummer 1 på Polsk Radios program 3.

KAZIK - Twój ból jest lepszy niż mój [OFFICIAL VIDEO]
Kazik Staszewsky med sangen “Twój ból jest lepszy niż mój” (“Din smerte er bedre/vigtigere end min”).

Smolensk spøger igen

Den censurede sang handler om 10-års dagen for Smolensk-ulykken den 10. april i år. På denne dag var den polske politiske top – trods polske corona-udgangsforbud – i kirke og til andre højtideligheder, mens alle andre polakker var beordret til at blive indendørs. Det var heller ikke tilladt at besøge gravsteder m.v. for almindelige polakker. Men det gjaldt ikke for Kaczynski og hans topfolk. Og det handler sangen om.

I sangen kommenterer Staszewski, der er kendt som frontmanden for rockbandet Kult, at det tilsyneladende kun er én person – med en limousine – der fik lov til at “lette hans smerte”, mens andre ikke måtte sørge. Selvom Kaczyński ikke nævnes ved navn, er hentydningen klar i sangen:

“Kirkegårde blev lukket som et resultat af omstændighederne | I de seneste uger, de seneste begivenheder | Jeg ser på kæderne, jeg tørrer mine tårer | ligesom dig, ligesom dig. Porten åbnes | Jeg kan ikke tro mine egne øjne | Måske er tingene trods alt anderledes | jeg løber over, men din tunge råber “stop” | Fordi din smerte er bedre/vigtigere end min…”

Anti elite?

Sangen piller også ved det image, som Jaroslaw Kaczynski vil skabe af sig selv, som en stakkels fattige polak, der er blevet udnyttet, og som nu kæmper mod eliten. Men sangen udstiller også med al tydelighed, at reglerne for almindelige polakker ikke gælder Jaroslaw Kaczynski og familien, og at han netop selv er en del af den elite. Derfor kan kritikken i sangen ramme Kaczynski ganske alvorligt, vurdere flere analytikere. Og med Polsk Radios censur, er sangen blev endnu mere omtalt.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Afviser censur beskyldning

Lederen af radiostationen, Tomasz Kowalczewski, afviser anklagen om censur. Han har dog allerede givet to forskellige forklaringer på beslutningen om at fjerne sangen. Først, at sangen ikke var på spillelisten oprindeligt, og siden hen forklarede han, at der var manipuleret med stemmetallet.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

– Vi beklager situationen og undskylder overfor vores lyttere. Kazik Staszewskis sange, selv de mest politiske, har altid været spillet på vores station, og det er der ingen grund til at ændre på, siger Tomasz Kowalczewski.

Men de fleste kommentatorer tror ikke på afvisningen af censurbeskyldningen. Og mange af de ansatte på radioen, udtrykker stor utilfredshed med forholdene.

Manden bag programmet, Marek Niedźwiecki, sagde op i protest efter indgrebet og efter 35 års ansættelse på radioen. Også kanalens musikchef har forladt sin stilling. Komponisten Zbigniew Preisner sagde efter den populære værts afsked:

– Vores Radio 3 findes ikke længere. Vi vil ikke være slavebundet af denne bolsjevikiske politik, vi må forsvare vores frihed, siger han. Og mange polske kolleger bakker op om kritikken.

Slut med 60 % polsk musik

De polske pladeselskaber har udstedt forbud mod Polsk Radio, der betyder at 60 procent af al polsk musik, ikke længere må spilles på stationen.

Polske musikere, blandt andet Organek, Kayah, Artur Rojek, Muniek Staszczyk, Sorry Boys, Krzysztof Zalewski, Maria Peszek og Fisz, har meddelt, at de fremover vil boykotte Radio 3 (Polish Radio).

Det polske regime kritiseres i forvejen for at udøve overdreven indflydelse på den polske public service-tv-station TVP, der betegnes som et instrument for den polske regering.

TVP fik en ekstra bevilling på 2 milliarder zloty tidligere på året, da mange polakker har vendt tv-stationen ryggen.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

Polens kulturminister Piotr Gliński synes ikke om sangen, men han synes dog at det er en større skandale, at Polsk Radio har bortcensureret den.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes
Har du lyst til at læse mere?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.