Wajda laver ny film om modstanden mod kommunismen

  Andrzej_Wajda_laver_ny_film_om_kommunismen_i_Polen

  Andrzej Wajda modtog i år 2000 en æres-Oscar for sin karriere som film-instruktør, der startede i 1950’erne. Foto: Muzeum Kinematografii.


  LODZ: Den 89-årige Oscar-belønnede film-instruktør Andrzej Wajda er ved at optage en ny film, der kaster lys over endnu et kapitel i polakkernes modstand mod kommunismen.


  Den polske filminstruktør Andrzej Wajda er netop gået i gang med at optage en ny film i Lodz i det centrale Polen.

  Wajda er blandt andet er kendt for filmen Walesa – Manden af Håb fra 2013, der fortalte historien om Polens tidligere præsident og strejkeleder Lech Walesa og hans og Solidarnosc-bevægelsens kamp mod kommunismen i 1980’erne.

  En kunstners kamp

  Wajdas ny film Efterbilleder fortæller om maleren Wladyslaw Strzeminski, der nægtede at tilpasse sig den kommunistiske måde at lave kunst på, som med vold, trusler og statslig terror blev gennemtvunget i 1950’erne i Polen.

  Henrettet

  Strzeminski var en kendt avant-garde kunstner før Anden Verdenskrig og modarbejdede efter krigen de kommunistiske diktater inden for kunsten, hvor han blandt andet var med til at finansiere en kunst-skole i Lodz. Hans aktiviteter endte, da det kommunistiske styre fik ham fjernet og henrettet.

  Filmet i Lodz

  Wajdas film bliver for størstedelen optaget i Lodz, hvor kunstneren boede efter krigen. Boguslaw Linda, der blandt andet er kendt fra filmen Guder, spiller maleren Strzeminski.

  Alder ingen hindring

  Andrzej Wajda bliver 90 år til foråret, men hans alder har ikke været en hindring for at gå i gang med endnu en film. Wajda fik i år 2000 en æres-Oscar for sin film-karriere, der begyndte i 1950’erne.