Warszawa er klar til EM 2012 fodbold

euro-2012-soccer-logo1_0


WARSZAWA: Den polske hovedstad er klar. 100.000 fodboldfans vil finde vej til Kulturpaladset, når den første EM fodbold-slutrunde på polsk jord, fløjtes i gang i aften.


Warszawa er klar. Klar til den første slutrunde i fodbold i Polen nogensinde. En EM-slutrunde er verdens tredje største event, kun overgået af VM i fodbold og Olympiske Lege. Over en milliard tv-seere verden over ventes at følge EM-slutrunde i Polen og Ukraine.

Polen spiller åbningskamp mod Grækenland i aften.

Let regn

Når kampen fløjtes i gang klokken 18 i aften på det nye nationale stadion i Warszawa er det formentlig 24 grader varmt, overskyet, og i let regn, viser polennu.dks vejrudsigt for Warszawa i dag.

SE VEJRUDSIGT
polennu.dk: Vejrudsigt for Warszawa i dag

55.000 tilskuere

Det nye stadion har plads til 55.000 tilskuere, og er et af Europas mest moderne stadions. Efter åbningskampen skal det nye nationale stadion være ramme om yderligere fire EM-kampe – to gruppekampe, en kvartfinale og en semifinale.

12 minutters åbning

EM 2012 skydes i gang i en 12 minutters åbningsceremoni, under kreativ ledelse af den berømte italienske producent Marco Balich.

Ceremonien indledes af den ungarske klassiske pianist, Adam Gyorgy, der spiller Chopins Etude i A-mol, opus. 25, nr. 11. Derefter vil den polske og den græske nationalmelodi blive sunget af 75 sangere fra universitet i Warszawa, og dirigeret af Irina Bogdanovich.

Halv års forberedelser

– Vi har brugt et halvt års forberedelser til åbningen, sagde Balich på et pressemøde til det polske nyhedsbureau PAP.

– I den oprindelige plan var vi kun 20 deltagere, men nu bliver vi 200 til åbningsceremonien, sagde Balich.

Fanzoner

I Warszawa er der ved Kulturpaladset opstillet mega-storskærme, og hele området er udset som fanezone. Der ventes 100.000 fodboldfans på pladsen i aften, og der er udendørs restauranter og ”ambassader” for de deltagende nationer. Mere end en milliard mennesker verden over, ventes at følge EM i fodbold.

Manglende kendskab

Den anfører, Giorgos Karagounis, sagde på et pressemøde, at hans mandskab ikke kender meget til det polske mandskab.

– De seneste to år har Polen kun spillet venskabskampe. Vi har analyseret dem, men ved ikke alt om dem, siger den græske anfører.

Første hold

Ud fra det polske landsholds forberedelser til aftenens kamp, så gætter de polske medier på at de 11 mand fra start i aften bliver:

Wojciech Szczesny (målmand), forsvarere Lukasz Piszczek, Marcin Wasilewski, Damien Perquus, Sebastian Boenisch, midtbanespillere Jakub Blaszczykowski, Rafal Murawski, Eugen Polanski, Ludovic Obraniak og Maciej Rybus, og i angrebet, Lewandowski Robert.

Pulje A

Polen og Grækenland er i pulje A sammen med Rusland og Tjekkiet, der møder hinanden senere i aften, i den polske by Wroclaw.

Den polske elefant, der forudsiger EM-resultater, spår sejr til Polen i aftenens åbningskamp.