Kaczynski advarede justitsminister mod at stjæle

abw_polen_intern_sikkerhedstjeneste_polennu
Den særlige politienhed ABW har fundet et brev fra partiformand Kaczynski til hans justitsminister, som dokumentere at partiformanden kendte til tyveri af millioner zloty fra voldsofre. Arkivfoto.

WARSZAWA: Skandalerne om den tidligere PiS-regering hober sig op – nu viser det sig at Kaczynski kendte til justitsminister Ziobros tyverier.


Donald Tusk Kaczynski
Partileder Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet PiS kendte til tyverier begået af hans egen justitsminister, viser dokumenter politiet har fundet. Arkivfoto.

Formanden for det tidligere regeringsparti PiS, Jaroslaw Kaczynski kendte til, at hans justitsminister Zbigniew Ziobro stjal penge fra en fond til voldsofre, og brugte dem til valgkampagner, troldefabrikker og andre ulovlige formål.

(Fortsættes under)

Penge til voldsofre brugt til hetz mod kirkens ”fjender”

Fundet af hemmeligt politi

Mandag skrev dagbladet Gazeta Wyborcza, at agenter fra det hemmelige politi ABW, under en ransagning af den tidligere vicejustitsminister Marcin Romanowskis lejlighed i marts, havde fundet et brev fra partiformand Kaczynski til hans justitsminister. Romanowski var som vicejustitsminister en nær medarbejder til den daværende justitsminister.

Brevet er skrevet forud for valget i 2019, og i brevet kræver Kaczyński af Ziobro, at hans parti Solidarna Polskas kandidater øjeblikkeligt stopper med at bruge penge fra den fond, der er tiltænkt voldsofre. Brevet har fået de sociale medier i Polen til at koge over med reaktioner.

– Lov og retfærdigheds partiet står bag klart tyveri, skrev Tomasz Trela fra Lewica på X-twitter.

(Fortsættes under)

Polsk justitsminister afsløret i fusk af rigsrevisionen

Ikke mere partistøtte

Hvis det med brevet er tydeligt, at formanden for PiS kendte til ulovligheden uden at gribe ind, og da han står som øverst ansvarlig for koalitionen Forenet Højre – hvor Solidarna Polsk indgår – så er det tidligere regeringsparti, ikke berettiget til at modtage tilskud til valgkamp længere, på grund af ulovlighederne. Det står klart i den polske valglov.

Tidligere vice-justitsminister kan varetægts fængsles

Den tidligere vicejustitsminister Marcin Romanowski fik onsdag sin immunitet ophævet, og kan nu varetægtsfængsles på grund af sagen. Han er tiltalt for 11 lovbrud, og for et være en del af en kriminel bande.

Den tidligere justitsminister er indkaldt til afhøringer, men er sygemeldt.

Anklagerne omfatter tyveri af 112 millioner polske zloty, som skulle have været brugt til voldsofre i Polen.

(Fortsættes under)

Korruption i rekordvækst under Kaczynski og Duda

Kendte overtrædelser

Der har længe været mistanke om misbrug af penge fra den særlige fond, men da det er justitsministeren der stod bag forbrydelserne, blev de aldrig undersøgt. Det er også samme justitsminister, der stoppede sagerne mod fra EU, da han sammen med danske Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, havde fusket med EU-midler.

Polsk TVP sætter torsdag aften fokus på skandalen, og hvad det betyder for demokratiet, når regeringsmagten misbruges til at konsolidere magten med ulovlige midler.

Dansk partiformand nedgør Polen på årsmøde

Jak to było z Funduszem Sprawiedliwości? | NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI

 

Justitsminister og penge

Hos polennu.dk håber vi også på en mindsteløn, for vi har fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!

Jaget af politiet: Anholdt i præsidentpaladset