Polsk justitsminister afsløret i fusk af rigsrevisionen

Justitsminister under anklage
Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro er af den polske rigsrevision afsløret i uregelmæssigheder i forvaltningen af midler i en fond til støtte for voldsofre. Justitsministeren er også en del af MELD/FELD-sagen, som danske Morten Messerschmidt i disse dage står tiltalt for ved en dansk domstol. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens justitsminister er afsløret i fusk af rigsrevisionen. PiS-senator kræver hans afgang, hvis oplysningerne er korrekte.


Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro anklages for misbrug af penge fra en fond, der egentlig skulle hjælpe voldsofre. Der er trukket 60 gange flere penge ud af fonden, end da den tidligere PO/PSL-regering havde magten, viser afsløringerne.

MELD/FELD sagen

Justitsminister Zbigniew Ziobro er bedst kendt i Danmark for den såkaldte MELD/FELD sag, hvor han er en af hovedpersonerne sammen danske Morten Messerschmidt i en sag om misbrug af EU-midler. I EU er han også kendt som manden bag de kontroversielle retsreformer, der strider mod retsstatens principper og aftalerne i EU.

Justitsminister sendt til statsminister

Rigsrevisionen har på baggrund af uregelmæssighederne hos justitsministeren, bedt statsministeren, vicestatsministeren og det hemmelige politi, om at gribe ind overfor justitsministerens forvaltning af pengene i fonden.

Formanden for senatet Tomasz Grodzki siger direkte, at fonden er blevet justitsministerens egen pengetank, hvor han kan dele penge ud til venner og familiemedlemmer.

Det er ikke første gang, at der er blæst om fonden til hjælp for voldsofre. Under den seneste præsidentvalgkamp, havde justitsministeriet iværksat en “trolde-fabrik”, der spredte ugunstige budskaber om præsidentens modkandidater. Den gang kostede afsløringen en polske vicejustitsminister posten. Denne gang er al fokus dog rette mod justitsministeren selv.

Må trække sig

PiS-senator Michał Seweryński blev spurgt af dagbladet Gazeta Wyborcza om de politiske konsekvenser for justitsministeren.

– Hvis anklagerne er rigtige, bliver Zbigniew Ziobro nødt til at træde tilbage, siger PiS-senatoren.

Der er endnu ingen kommentar til afsløringen fra regeringens side.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.