Lech Walesa inviterer dronning Margrethe til Gdansk

Polens tidligere præsident og eneste Nobel Fredspris modtager, Lech Walesa, har sendt en hilsen og en invitation til den afgående dronning, om at genbesøge Gdansk. Billedet er fra Billund Lufthavn, hvor en del af LEGOLAND-garden tog imod den tidligere præsident i 2018. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Lech Walesa har sendt en hilsen til dronning Margrethe, og inviteret den afgående monark til Gdansk igen.


Polens tidligere præsident og modtager af Nobels Fredspris, Lech Walesa har sendt en hilsen til dronning Margrethe i anledning af tronskiftet i Danmark. Lech Walesa har mødt dronningen flere gange, og han har fået tildelt den fine Elefantorden af Margrethe tilbage i 1993.

Walesa overrasket men forstående

– De overraskede mig igen, da jeg fik meddelelsen om, at de vil abdicere fra tronen i Kongeriget Danmark. Men efter 52 succesrige år, forstår jeg Dem godt, skriver Lech Walesa.

De to kender hinanden særdeles godt, hvilket også kommer til udtryk i den imponerende bog om kongehuset gennem 50 år – 50 år for Danmark. Den er skrevet af Gitte Redder og Karin Palshøj. I bogen citeres Lech Walesa blandt andet for, at han gerne vil have en kvindelig chef, hvis det er Dronning Margrethe. I den hilsen, som polennu.dk er kommet i besiddelse af, roser Walesa dronningen for at have sikret arvefølgen.

(Fortsættes under)

Danmarks viceambassadør i Polen, Malene Bøgesvang (th.) og Polen ekspert Anna Werenberg giver på vegne af Danmark, Lech Walesa bogen om det danske monarki, som den tidligere præsident selv er med i. Arkivfoto.

Ny bog: Lech Walesa om Danmarks dronning

LINK: Ny bog: Lech Walesa om Danmarks dronning

Arvefølgen sikret

– Kronprins Frederik – eller rettere den kommende Kong Frederik 10. – bliver med sikkerhed også en stor monark, som Dem. Jeg havde den store fornøjelse af hilse på Deres svigerdatter Kronprinsesse Mary, da jeg senest var i Danmark. Hun gjorde stort indtryk på mig.

Lech Walesa giver Kronprinsesse Mary et indrammet billede, af hendes svigermor og Lech Walesa, da de mødtes i Gdansk i 1993. Arkvifoto.

Kom til Gdansk

Dronningen har besøgt Lech Walesa i Gdansk, og da hun havde 50-års jubilæum, inviterede Walesa hende til Gdansk. Lech Walesa mener, at med det nye otium må det være muligt i nær fremtid.

– Jeg håber at Deres nye tilværelse, giver mulighed for en genbesøg i Gdansk. Her er sket meget siden De var her sidst. Jeg håber det bliver muligt, skriver Walesa.

Dansk markering af 30-året for Dronningens besøg i Polen

LINK: Dansk markering af 30 året for dronningens besøg i Polen

Tak for hjælpen til Polen

Det er en kendt sag, at Lech Walesa er glad for Danmark og ikke mindst for dronningen, som førnævnte bog også afslører. Men Walesa er også taknemlig for Margrethes indsats og arbejde for Polen. Da dronningen var i Gdansk i 1993, blev der indledt nogle samarbejde, og mange af dem er fortsat i gang takket været den danske dronning, oplyser Lech Walesa staben i Gdansk. Lech Walesa kone, Danuta Walesa, er fortsat aktiv i projekter fra den tid. Brevet til dronningen afsluttes med ordene:

– Stort tillykke til Dem, til Frederik den 10., den nye Kronprins Christian og til hele Danmark. Og tak for deres store indsats, ikke alene for Danmark – men også for Polen, skriver Lech Walesa i sin hilsen til det danske kongehus.

Royalt og historisk foto fra svigersøn til svigerdatter

LINK: Royalt og historisk foto fra svigersøn til svigerdatter

Flere nyheder?

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.