Royalt og historisk foto fra svigersøn til svigerdatter

Danmarks Dronning og Polens præsident Lech Walesa i Gdansk i 1993. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Danmarks ambassade i Polen har sendt en hilsen til den danske Dronning Margrethe II, der torsdag kunne fejre 80-års fødselsdag. Et billede fra den danske regents besøg i Polen i 1993 var med, og har vakt stor jubel i polske medier.

LÆS  USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

Hele Danmark og den kongelige familie har torsdag fejret Dronning Margrethes 80-års fødselsdag. Hilsner fra danskere og fra folk over hele verden, er dagen igennem strømmet til det danske kongehus. En hilsen og et foto udsendt af Danmarks ambassadør i Warszawa, Ole Egberg Mikkelsen, har især vakt jubel i både Danmark og Polen.

Populært foto på sociale medier

I en særlig hilsen henviser den danske ambassadør til Dronningens besøg i Polen i 1993 og der er et billede med fra besøget, hvor den danske regent får tændt sin cigaret af præsident Lech Walesa, der på gerningstidspunktet selv er ryger. Den særlige hilsen er blevet delt i stort omfang på de sociale medier.

Polske medier

Men også de polske medier har fundet stor interesse for billedet. Polens første netavis wp.pl skriver blandt andet om billedet, at den danske dronning, der dengang var 53 år – Lech Walesa var 50, tydeligvis kommunikerede godt sammen, trods sprogbarrieren.

– I dag vil det være svært at forestille sig et foto med to statsledere i en tilsvarende situation, skriver wp.pl i diplomatiske vendinger. Også det polske TVN24 har formidlet billedet med de to statsledere.

SE OMTALE: Link til artikel i wp.pl (polsk)

SE OMTALE: Link til TVN24 (polsk)

Historisk foto på Amalienborg

Da Lech Walesa besøgte Danmark i september, havde direktøren for hans institut, Adam Dominski, der også er den tidligere præsidents nuværende svigersøn, billedet med Dronning Margrethe og hans svigerfar med. Det var en særlig underholdende og personlig gave til Kronprinsesse Mary.

LÆS  Kronprinsesse gjorde polske sikkerhedsfolk nervøse
HKH Kronprinsesse Mary med billedet, som var en gave fra Lech Walesas svigersøn, Adam Dominski til Kronprinsessen. Udenrigsminister Jeppe Kofod overværede også overrækkelsen af den særlige gave.

Fra svigersøn til svigerdatter

– Kronprinsessen brød ud i latter, da hun så billedet af hendes svigermor og min svigerfar, siger Adam Dominski til polennu.dk torsdag, efter at billedet nu er blevet offentligt kendt.

LÆS  Hæder til danske soldater på flagdag i Polen

– Kronprinsessen fortalte mig, at hun glædede sig til at vise det til hendes svigermor, siger Adam Dominski.

Adam Dominski, svigersøn til Lech Walesa, gav HKH Mary en personlig gave i København. Arkivfoto.

Ridder af Elefantorden

Samme år som billedet er taget – i 1993 – tildelte Dronning Margrethe den polske præsident og Nobel Fredsprismodtager, den fine danske orden; Elefantordnen.

Lech Walesa har torsdag sendt hilsen til Dronning Margrethe og ønsket majestæten til lykke med de 80 år.

Da Lech Walesa var i Danmark sidste år, omfattede det også et besøg på Fredensborg Slot, hvor han fik sit ridderskjold afsløret, som det hører sig til når man har modtaget Elefantordnen. Ceremonien blev gennemført med 26 års forsinkelse. Foto: Lars Møller.

Hilsen til Danmark

Da Danmark og Polen fejrede 100 års samarbejde i Warszawa i november, var Lech Walesa grundet rejse til USA, forhindret i at deltage. Men han sendte en hilsen, der blev læst op for et talstærkt publikum i Kulturpaladset, hvor også det danske Kronprinsepar deltog. Lech Walesa havde også sendt en gave med til Kronprins Frederik, da han ikke havde fået en gave, ligesom hans hustru kronprinsesse Mary fik af svigersønnen, da de mødtes i København.

Her er den hilsen, som Lech Walesa sendte i anledning af 100 året for dansk-polsk diplomatisk samarbejde i november sidste år:

Til lykke Danmark – til lykke Polen. 100 år er lang tid. Jeg beklager at jeg ikke har kunnet tage del i festlighederne, men en længe planlagt rejse til USA har gjort det umuligt. Jeg er en stor beundre af Danmark, sådan et lille dejligt land, der trods sin beskedne størrelse, har opnået imponerende resultater på mange områder. Fremskridt der er opnået gennem dialog, samarbejde og demokrati.

Jeg har selv haft den store fornøjelse at besøge Danmark flere gange – senest i september. Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at takke danskerne for den hjertevarme modtagelse jeg fik alle steder – ikke mindst af Kronprinsesse Mary – som også er med i aften – men også af jeres statsminister og hendes stab. Jeg er også meget glad for den rundvisning jeg fik af Folketingets formand i jeres parlament, hvor jeg også så jeres grundlov – den originale.

Jeg fik også hilst på jeres udenrigsminister, og flere af hans forgængere. Men en særlig tak skal lyde til jeres Dronning Margrethe, som jeg har mødt flere gange, og som i dag er årsagen til at jeg kan kalde mig for Ridder af Elefantorden med eget skjold på Frederiksborg Slot i Hillerød. Tak til Danmark, tak til danskerne – tak for det gode samarbejde mellem vores lande – lad os styrke det nu; og i al fremtid.

Venlig hilsen
Lech Walesa

Den dansk-polske multikunstner Czeslaw Mozil læste hilsnen op fra Lech Walesa, da Danmark og Polen fejrede 100 års samarbejde sidste år. Arkivfoto.

 

LÆS  USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

 

LÆS  Før EU ministermøde: Stop checken til Polen