Lech Walesa til Jyllands-Posten: Folk tror ikke på noget

-Sammen med teknologiske trusler som f.eks. atomoprustningen, der kan være på vej ind i en ny fase af optrapning, står vi over for udfordringer, der i værste fald sætter spørgsmålstegn ved selve menneskehedens eksistens, siger Lech Walesa til Jyllands-Postens Poul Funder Larsen i Gdansk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

GDANSK: Folk tror ikke længere på noget, og som en konsekvens af det tror de ikke længere på demokratiet, siger Lech Walesa til Jyllands-Posten.


Polens tidligere præsident Lech Walesa advarer i en timelang samtale med Jyllands-Postens korrespondent i Berlin, Poul Funder Larsen, om at demokratiet er i fare.

Jyllands-Posten på polsk

Interviewet er blevet læst med så stor interesse i Polen, at det nationale polske nyhedsbureau PAP, har bragt uddrag fra Poul Funder Larsens samtale med den tidligere præsident.

LINK: Vi nærmer os katastrofen, skriver PAP (kun polsk)

– Folk tror ikke længere på noget, og som en konsekvens af det tror de ikke længere på demokratiet, siger Walesa til Jyllands-Posten.

– Ingen stoler på hinanden, og derfor stoler samfundet ikke længere på demokratiet, siger Walesa til Funder Larsen.

– Vi har kunnet bilde os ind, at erobringernes tid var bag os – at det var et levn fra tidligere århundreder – men på den geopolitiske horisont ser man nu to magter, der ikke deler den indstilling.

– Kun to store stater holder fast i den gamle forestilling om at bygge imperier. Det er Kina og Rusland. Resten af verden vil også vokse sig større, men på en frivillig og demokratisk facon ved at slutte sig sammen som i FN, i Nato eller EU. Spørgsmålet er, hvilken model der vinder frem, den gamle eller den nye, spørger Lech Walesa.

Kun to perioder uanset talent

– Vi skal begrænse politikerne til to perioder af hver maksimalt fem år i embedet. Uden undtagelser. Vi gider ikke høre om, hvor begavet og talentfuld han er. Kun to valgperioder. Der skal nok komme andre folk med talenter, siger den eneste polske modtager af Nobels Fredspris. Lech Walesa siger også til Poul Funder Larsen, at der skal luges radikalt ud i forbindelserne mellem økonomiske interesser og den politiske magt:

– Finansieringen af politiske partier skal være absolut transparent, så slipper vi for fup og svindel, siger Lech Walesa til Jyllands-Posten. Læs hele interviewet på link under:

LINK: Jyllands-Posten møder Lech Walesa

Lech Walesa på hans kontor i Gdansk. Foto: Jens Mørch.

Podcast om Lech Walesa

I forbindelse med Poul Funder Larsens eksklusive interview med Lech Walesa, er Funder Larsen med i en Jyllands-Posten podcast om mødet mellem de to. Hør den på linket under.

HØR PODCAST – Poul Funder Larsen om Lech Walesa

Jyllands-Posten eller ej. Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

Lech Walesa var på forsiden af Jyllands-Posten mandag. Tirsdag fandt historien med Poul Funder Larsen og den tidligere præsident også vej til de polske medier og udsendt af det nationale nyhedsbureau PAP. Grafik: PN Teknik.