Kina må forstå at Putin er en trussel mod Europa

Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski har netop afsluttet et besøg i USA, og advarer Kina om at støtte til Rusland er en trussel mod hele Europa. Foto: MSZ.

WARSZAWA: Kina må forstå at støtte til Rusland er en trussel mod Europa, siger den polske udenrigsminister Radosław Sikorski.


– Kina må forstå at støtte til Rusland er en trussel mod Europa, siger den polske udenrigsminister Radoslaw Sikorski til det polske nyhedsbureau PAP. Kommentaren kommer som en afslutning på et tre dage langt besøg i USA, og den kinesiske præsident Xi Jinping besøg i Frankrig søndag.

– Vi har flere og flere informationer om, at Kina godt nok ikke leverer våben, men de leverer en masse komponenter og råmaterialer til produktion af våben i Rusland. Og det forekommer mig, at vi skal gøre det helt klart overfor kineserne, at vi betragter det som en trussel. Ikke alene for Ukraine, men for hele Europa, siger den polske udenrigsminister til PAP.

Første præsident besøg fra Kina i fem år

Den kinesiske præsident Xi Jinping er på sit første besøg i Europa siden 2019. Søndag kom han til Paris, og turen går herefter videre til Ungarn og Serbien.

NATO, penge og forsvar

Den polske udenrigsminister sagde også, at han er uenig i Donald Trumps forretningsfilosofi på forsvarsområdet, når det gælder bidrag til NATO.

– Island, som også er medlem af NATO har, så vidt jeg ved, slet ikke nogen hær, og deres forsvarsbudget ser ud til at være et par hundrede tusinde dollars til fyrtårne på kysten. Det er svært at forklare forsvarsalliancen med en forretningslogik, og ifølge den logik skulle vi have faktureret for vores soldater der blev sendt til Afghanistan, men det gjorde vi ikke, siger Sikorski.

NATO-landene har lovet hinanden at bruge mindst 2 procent af BNP til forsvaret. Polen har afsat 4 procent til formålet.

Den polske udenrigsminister vil ikke kommentere det kommende præsidentvalg i USA, eller hvad det vil betyde, hvis Donald Trump bliver præsident igen.

 

Kina eller ej? polennu.dk har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.