Udenrigsminister: Rusland angriber os og hyrer sabotører

Rusland angriber hver dag, siger Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski til Newsweek Polska, hvor han samtidig afviser at være kandidat til en EU-kommissær post. Foto: MSZ.

WARSZAWA: Polens udenrigsminister siger at Rusland angriber NATO-lande med terror og sabotører. Han afviser at være EU kommissær-kandidat.


Rusland angriber os allerede og hyrer sabotører, der forsøger eller begår terrorhandlinger og sabotage i hele NATO-området, siger Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorkski til Newsweek Polska.

– Rusland angriber os allerede. Vi har en hybrid krig, hvilket betyder at det ikke kun er angreb i cyberspace eller i informationer, men i den virkelige verden, siger Sikorski.

– Vi ved, hvad de gjorde mod Alexander Litvinenko, hvad de forsøgte at gøre mod Sergej Skripal. Vi har kendskab til mord i Berlin, attentater i Tjekkiet og Bulgarien, hvor mennesker blev dræbt. Grupper, der begår dødbringende terrorhandlinger i udlandet, er dødspatruljer.

Rusland angriber Ukraine

– Jeg ved, at Putin ikke er i stand til at angribe andre, før han besejrer Ukraine. Og derfor er det i vores vitale interesse, at Ukraine vinder denne krig.

– Polakkerne mener med rette, at når Rusland truer os, så skal vi desværre behandle det alvorligt. Og vi bliver konstant truet. Husk bare på, hvad tidligere præsident Dmitry Medvedev eller Vladimir Putin selv har sagt om Vesten. Man tror ikke det er alvor, men det tog lang tid, før man tog de russiske trusler mod Georgien og Ukraine alvorligt, siger Radosław Sikorski.

(Fortsættes under)

Polen indstiller udenrigsminister til EU-topjob

Afviser international toppost

Polens udenrigsminister har tidligere sagt, at han ikke er interesseret i stillingen som EU-kommissær, og det fastholder han.

– Det er en forbløffende situation for mig. Det har jeg sagt mange gange. Jeg gentager, at jobbet som udenrigsminister i det frie Polen er en ære, men på en eller anden måde tror ingen journalister på det, når jeg siger det.

– Giver jeg indtryk af en mand, der ikke kan lide sit job, spørger udenrigsministeren, der var i kamp med danske Anders Fogh Rasmussen om posten som NATO-generalsekretær, mens Sikorski senest var udenrigsminister.

(Fortsættes under)

INDBLIK: Udenrigsminister på vej til internationalt topjob

Ikke invasion uden varsel

– Krig sker aldrig fra den ene dag til den anden. Da Putin samlede tropper omkring Ukraine, vidste vi hver dag i detaljer, hvor store disse styrker var. Det er ikke sådan, at russerne kan overraske os, eller forberede et angreb om to uger uden vi ved det. Alliancens styrker på den østlige flanke vil stige, efterhånden som truslerne vokser. Vi har allerede 12.000 NATO-soldater i Polen.

– Vi har oplysninger om en reduktion i tilstedeværelsen af russiske styrker i NATO’s umiddelbare nærhed. Måske det bedste bevis på, at Putin ved, at NATO er en ren forsvarsalliance, det faktum, at han tømte garnisonerne langs grænsen til Finland og i Kaliningrad og kastede dem ind i krigen mod Ukraine. Han gjorde det, fordi han ved, at vi ikke vil angribe ham.

Atomsprænghoveder tæt på

– Men der er omkring 100 taktiske atomsprænghoveder på baserne i Kaliningrad-regionen…

– Russerne har moderniseret lageret, hvor de opbevares. De styrker, der kunne bruges mod Polen i tilfælde af en konflikt, er overført til Ukraine. Russerne jammer GPS-signalet fra Kaliningrad, hvilket udgør en trussel mod luftfarten, siger Sikorski.

(Fortsættes under)

Polen afslører ti løgne fra Putins historiske enetale

Modsvar på Ruslands angreb

Hvis Moskva fører hybrid krig mod os, skal vi så ikke gøre noget? spørger Newsweek Polska udenrigsministeren.

– Men det gør vi også – og vi reagerer. Vi begrænser de russiske diplomaters mobilitet, så det bliver vanskeligere for dem at drive agenturet. Vi afviser cyberangreb. Esterne, der er eksperter på dette område, hævder, at russerne er i stand til at generere millioner af computer “anmodninger”, der blokerer hjemmesider for banker eller offentlige institutioner. Rusland fører en multidimensionel aggression mod os, og vi står over for det på hvert af disse områder – men vi er ikke den aggressive part. Det er Rusland, der er en aggressiv, revisionistisk stat. Jeg vil gerne minde Dem om, at vi som hele Vesten tidligere forsøgte at europæisere Rusland. Vi forhandlede en partnerskabs- og samarbejdsaftale med Rusland. Det var Rusland, der besluttede, at det ønskede at genopbygge imperiet, siger Polens udenrigsminister til Newsweek Polska.

Russisk parlaments-formand foreslår Polen at dele Ukraine

Rusland angriber

Vi har fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!