EU stopper sag mod Polen om LGBT-frie zoner

LGBT-frie zoner
Et flertal i det danske folketing droppede en sag mod Polen på grund af LGBT-frie zoner. Nu har EU også droppet at føre sag mod Polen på den baggrund. Arkivfoto.

WARSZAWA: Europa-Kommissionen har stoppet sag mod Polen om de såkaldte LGBT-frie zoner, uden at forklare hvorfor.


Europa-Kommissionen har stoppet sagen mod Polen om de såkaldte LGBT-frie zoner. Sagen blev indledt i EU i juli 2021, efter at cirka 100 lokale og regionale myndigheder i årene før, havde lavet nogle særlige anti-LGBT resolutioner.

De kom som en modreaktion på, at Warszawas borgmester og præsidentkandidat, Rafal Trzaskowski erklærede hovedstaden for en LGBT-venlig by.

– Lighed og respekt for værdighed og menneskerettigheder er EU’s kerneværdier, som nedfældet i artikel 2 i traktaten om Den Europæiske Union, skrev kommissionen dengang. Samtidig forsikrede kommissionen, at den vil bruge alle midler, for at forsvare disse værdier.

(Artiklen fortsætter under)

DEBAT: Danske løgne og historiefusk skader polsk LGBT-kamp

Sag om LGBT-frie zoner stoppet i januar

I denne uge kom det frem, at Europa-Kommissionen allerede i januar har droppet sagen. EU-kommissær Nicolas Schmit sagde ellers under et besøg i Warszawa, at sagen var sat i bero, men ikke afsluttet.

Men det polske nyhedsmedie oko.press har modtaget et svar fra Europa-Kommissionen den 14. februar, hvoraf det fremgår at sagen formelt er blevet afsluttet den 26. januar. Kommissionen gav ingen forklaring på hvorfor sagen er stoppet.

Ifølge organisationen Atlas of Hate – er omkring en tredjedel af de anti-LGBT-resolutioner, der blev vedtaget i 2019 og 2020, trukket tilbage. Andre er blevet annulleret af domstolene.

Af de 67 resolutioner, der er tilbage, fordømmer halvdelen “LGBT-ideologien”. Resten af erklæringerne er såkaldte “Familiecharter”, der ikke nævner LGBT, men udtrykker modstand mod ægteskab af samme køn og lover at “beskytte børn mod moralsk korruption”, et ordvalg der ofte bruges som en del af anti-LGBT-retorikken.

(Artiklen fortsættes under)

DR Horisont 4. maj 2021 Chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk

LGBT-frie zoner findes ikke

At Europa-Kommissionen ikke har gjort et stort nummer ud af aflysningen af sagen om LGBT-frie zoner, er formentlig at de ikke findes, da en sag mod LGBT-frie zoner ville være tabt på forhånd ved enhver domstol. LGBT-frie zoner er et kunstnerisk begreb som er opfundet til lejligheden, og med den ønskede effekt. Men zonerne findes ikke i juridisk forstand.

Folketinget gav også op

Et flertal i det danske parlament ville da også sagsøge Polen ved EU-domstolen for de LGBT-frie zoner. Den blev stoppet, da det gik op for politikernes rådgivere, at en sådan sag ville være tabt på forhånd.

Se dækningen i DR Horisont om spørgsmålet, og få svaret på hvorfor sagen fra dansk side – og nu også fra EU – er blevet droppet.

DR TV Avisen Horisont LGBT Polen - Jens Mørch, polennu.dk

 

LGBT-frie zoner
Et flertal i det danske folketing droppede en sag mod Polen på grund af LGBT-frie zoner. Nu har EU også droppet at føre sag mod Polen på den baggrund. Arkivfoto.