Exit poll: Donald Tusk vinder valget stort

Exit poll viser, at Donald Tusk og de demokratiske kræfter i Polen, har vundet en jordskredssejr. Borgernes Platform er efter ti år, igen blevet det største parti i Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Valgstederne i Polen lukkede klokken 21.00 og exit poll fra TVN og TVP viser, at Donald Tusk og hans parti er valgets store vinder.


Donald Tusk og Borgernes Platform (PO) er valget store vinder, viser den første exit poll fra EU-valget i Polen. Valgdeltagelsen er på 39,7 procent, og andelen af afgivne stemmer på landet, var markant lavere end ved valget i 2019. Byerne havde den største stemmeandel.

Exit poll: Klar sejr til Donald Tusk

  • Borgernes Platform (PO) 38,2 procent
  • Lov og Retfærdighed (PiS) 33,9 procent
  • Konføderationen 11,9 procent
  • Tredje Vej (PSL/PL2050): 8,2 procent
  • Venstre (Lewica) 6,6 procent
  • Udenfor partier: 0,8 procent
  • Polexit: 0,3 procent

Donald Tusk om exit poll

Statsminister Donald Tusk, der igen er partiformand for det største parti i Polen, bemærker at det er ti år siden partiet var det største ved en afstemning.

– Jeg er meget rørt. På trods af de svære tider, på trods af at vores vælgere måske ønsker mere, hurtigere, så har jeg en følelse af stor tilfredshed over, at vi ikke har spildt disse vanskelige måneder, siger statsministeren.

– Tro kan udløse mirakler. (…) Du ved, nogle gange trækker jeg ikke vejret, når jeg ser folk, der tvivler. I dag har vi opnået det bedste resultat i Polen blandt demokratiske partier i Europa, sagde Donald Tusk.

Overraskelser

Det er overraskende at statsministerens parti er blevet markant større end PiS, selv om målingerne spåede, at PO ville blive størst. Det er også mod prognoserne, at den Tredje Vej kun får godt 8 procent, lige som det er overraskende at det højreradikale parti Konføderationen står til at få næsten 12 procent.

Det endelige resultat ventes at foreligger mandag klokken 15.00. Ved valget i oktober var den første exit poll lig med det endelige resultat.

Regeringsparti størst før EU-valget men intet er sikkert

Exit poll? – vi skriver historier fra Polen hver dag, men vi har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde – f.eks. med et engangsbeløb på 200 eller 500 kroner. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

LEDER: Stem Putin ud af Europa – se her hvordan