Regeringsparti størst før EU-valget men intet er sikkert

Donald Tusk 4. juni protestmarch
Det polske regeringsparti Borgernes Platform der har statsminister Donald Tusk som formand, fører i seneste måling forud for søndagens valg til Europa-Parlamentet. Fra midnat er der spærretid i Polen, hvilket betyder at der ikke må føres valgkamp eller politiske aktiviteter med relation til valget. Sådan er det ved alle officielle demokratiske afstemninger i Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Donald Tusk regeringsparti er størst i målingerne forud for EU-valget, men alt kan ske. Vejret og ny grænseballade kan blive afgørende.


Det polske regeringsparti Borgernes Platform (PO), der har statsminister Donald Tusk som formand, står til at vinde, når der søndag er valg til Europa-Parlamentet, som i Danmark. Men i polsk politik er der lang tid til på søndag, og vejret kan også være afgørende, vurderer polennu.dk.

Valgkamp forbudt

Fra midnat mellem fredag og lørdag, er det forbudt at føre valgkamp i Polen – der er spærretid som der altid er ved polske valg. En regel som polennu.dk også respektere denne gang. Et brud på spærretiden kan straffes med bøde på op til en million zloty. Reglen ophæves fra søndag klokken 21, når valgstederne lukket.

Europa-Parlamentet har 720 medlemmer, og de 53 af dem skal vælges i Polen. Man skal være 21 år for at være valgbar, men alle der er fyldt 18 år kan stemme på søndag. Se måling og fordeling af pladser på partierne, nederst på siden.

(Fortsættes under)

LEDER: Stem Putin ud af Europa – se her hvordan

Solskin og ny konflikter

Hvis vejret bliver godt med høj solskin og lokkende sandstrande, så vurdere mange iagttagere polennu.dk har talt med, at de unge – der typisk støtter Tusk eller et af støttepartierne i koalitionen – bliver hjemme. Det er en fordel for den nuværende Kaczynski-opposition – Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), da deres vælgere dukker op uanset vejret. I mange byer arrangerer PiS bustransporter til kirke og valgsteder på søndag.

Ifølge vejrudsigterne for søndag bliver det mellem 17 og 23 grader varmt i de største polske byer.

Grænsevagt og anholdelse

En anden kendsgerning, der kan påvirke den seneste meningsmåling, er at en polsk grænsevagt torsdag døde efter et knivangreb fra en illegal flygtning ved grænsen til Hviderusland/Belarus. Dagen før blev tre soldater anholdt af militærpolitiet, for at have skudt med skarpt mod grænseoverløbere. Alene i år er der pågrebet over 14.000 grænseoverløbere, som systematisk bliver sendt ind over grænsen til Polen og dermed EU. De to tilfælde har sat sindene i kog, og kan påvirke valget på søndag. Nuværende statsminister Donald Tusk har angrebet den tidligere regering for at være for hårdhændet ved de mange flygtninge.

(Fortsættes under)

Måling: Fortsat meget få EU-modstandere i Polen

Måling

Den seneste måling før valget, viser en mindre føring til Donald Tusk regeringsparti. Målingen er gennemført den 3. juni.

  • Borgernes Platform (PO) 33,1% – 19 pladser
  • Lov og Retfærdighed (PiS) 31,3% – 18 pladser
  • Tredje Vej (PSL/PL2050): 11,6% – 7 pladser
  • Konføderationen: 9,0% – 5 pladser
  • Lewica (Venstre): 8,2% – 4 pladser
  • Andre: 0,2%
  • Ved ikke: 6,6

Der ventes en stemmeprocent på mellem 50 og 60 procent. Kilde: Onet.

Hver 19. kandidat bliver valgt

Ifølge den nationale valg kommission vil der i alt være 1.020 kandidater man kan stemme om, hvilket betyder at der er 19 kandidater der kæmper om en plads. Ifølge valgloven skal der være mindst 35 procent kvinder og mænd på listen.

I Polen er 47 procent af alle kandidaterne kvinder, 53 procent er mænd.

(Fortsættes under)

INDBLIK: Far flygtede fra Iran – mor fra Polen

Støt et frit medie

Regeringsparti største eller ej – og uanset valgresultatet, så har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde f.eks. økonomisk – det vil være en stor hjælp med et engangsbeløb på 200 eller 500 kroner.

Advarsel: Putin vil ødelægge EU indefra ved valget