Første amerikanske F-16 fly landet i Ukraine

Det første amerikanske F-16 fly er kommet til Ukraine. I landet venter man på blandt andet danske F-16 fly, og de kommer måske en gang til næste år, når uddannelsen af de 32 piloterne er fuldført. I denne uge gav USA tilladelse til uddannelserne, som er første betingelse for at overføre flyene til Ukraine - og i denne weekend kan interesserede opleve danske F-16 fly ved Roskilde Airshow. Det er Danmarks største event med civile og militære fly, og den er henvendt til familier. Et imponerende arrangement for enhver med interesse for fly, og det ventes at op mod 20.000 interesserede har deltaget, når Danmarks største airshow slutter søndag eftermiddag. Foto: Justyna Krawczyk, polennu.dk.  

WARSZAWA: Det første amerikanske F-16 fly er landet i  Ukraine, siger chefen for det ukrainske luftvåben.


Det første amerikanske F-16 fly er landet i Ukraine. Det siger chefen for det ukrainske luftvåben, Mykola Oleszchuk til det frie polske medie onet.pl.

– Flyet har gennemført landinger i vores lufthavne, vi gennemførte fælles træning (USA/Ukraine, red.) med F-16 piloter, og vi har allerede erfaring med at betjene dem, siger Mykola Oleshchuk. Han fortæller også, at Ukraine er ved at forberede landingsbanerne til F-16 fly.

– Vi forbereder flere ændringer, vi forbedrer overfladen, vi forbedrer infrastrukturen i lufthavnene og vi bygger nye forsvarsanlæg, siger chefen for det ukrainske luftvåben.

Grønt lys til uddannelse af piloter

I denne uge gav USA formel tilladelse til uddannelsen af ukrainske F-16 piloter i Danmark og Holland. Men der er ikke givet tilladelse til overførsel af F-16 fly fra blandt andet Danmark til Ukraine, trods forlydender om det modsatte. Men nu er en vigtig godkendelse givet fra Washington for at uddannelse kan gå i gang.

(Fortsættes under)

Svenske Gripen og amerikanske F-16 fly

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky var søndag i Sverige. Her har han fået løfter om forsøg med at få svenske Gripen jagerfly overført, for at kunne tage kampen op mod Ruslands overlegenhed i luften over Ukraine.

Den ukrainske forsvarsminister Oleksiy Reznikov sagde lørdags, at træningen og uddannelserne i forbindelse med F-16 vil vare mindst et halvt år. Det er ikke kun piloter, men også en række ingeniører og teknikere, der skal uddannes.

Intet afgjort om F-16 fly

– Denne forberedelsesperiode med øvelser vil fortsætte og kan i længe skabe en klarhed over, hvornår vi kan modtage flyene. Og allervigtigst; hvor mange fly vi får, sagde den ukrainske forsvarsminister Reznikov.

Topmøde i Sønderjylland?

Statsministeriet i Danmark har indkaldt til pressemøde på Flyvestation Skrydstrup, hvor dele af uddannelsen af F-16 personalet skal gennemføres. Statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Jakob Ellemann Jensen alle deltager. Da den ukrainske præsident har været i Sverige, og i skrivende stund i Holland, så venter flere iagttagere, at han måske kommer til Danmark efter besøget i Holland. Han kan derfor være en af overraskelserne i Skrydstrup i Sønderjylland. Pressemødet begynder klokken 15.00.

Fly med sikkerhed

Mens det er uvist om Ukraines præsident kommer til Danmark søndag, og mens der er usikkerhed om leveringen af F-16 fly til Ukraine, så er det til gengæld sikkert man kan opleve mange forskellige fly – også F-16 – på Danmarks største airshow, som finder sted i Roskilde i denne weekend. Det ventes at op mod 20.000 har besøgt showet, når det slutter sidst på dagen søndag.

Den mest populære skribent hos polennu.dk, Nikolaj Krawczyk, der sammen med sin mor er kendt for vores rejsebeskrivelser i børnehøjde, var blandt de mange fly entusiaster i Roskilde.

Nikolaj og mor på vinterferie i Krakow og Zakopane

LINK: Nikolaj og mor på vinterferie i Krakow og Zakopane

TV2 - Polen sender kampfly til Ukraine. Statsminister, forsvarsminister og chefredaktør. 20 mar 2023