Første LGBT-frie erklæring ophævet af myndighederne

LGBT og Polen
Mange af Polens LGBT-frie erklæring er nu trukket tilbage. Den første fra marts 2019 i Swidnik har trukket den tilbage, efter at have fået afslag på EU-midler med henvisning til erklæringen. Arkivfoto.

SWIDNIK: Polens første område med den kontroversielle LGBT-frie erklæring, bedre kendt som LGBT-frie zoner, ophæves af bystyret efter sanktioner.


Det polske område Swidnik, der udsendte den første LGBT-frie erklæring – ”fri for LGBT-ideologi” – bedre kendt som LGBT-frie zoner, har droppet den kontroversielle erklæring.

105 LGBT-frie erklæringer

I årene 2019 og 2020 blev der udarbejdet 105 familie-resolutioner om LGBT-frie zoner. Ud af de oprindelige 105, er kun 15 erklæringer fortsat gældende. Nogle er trukket tilbage, andre er blevet annulleret ved domstolene.

(Fortsættes under)

EU stopper sag mod Polen om LGBT-frie zoner

LINK: EU stopper sagen mod Polen om LGBT-frie zoner

Første erklæring

Den første LGBT-frie erklæring kom den 26. marts 2019 i Swidnik-området, hvor der bor cirka 70.000 borgere. Det var en reaktion på at Polens hovedstad Warszawa, havde erklæret sig for en LGBT-venlig by.

Dengang erklærede de lokale myndigheder, at de ville være “fri for LGBT-ideologien” og lovede at forhindre “seksualisering af polske børn i skolerne gennem homo propaganda”. Ideen blev foreslået af et lokalt medlem bystyret fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Radoslaw Brzozka. Han er siden blevet stabschef hos uddannelsesminister Przemyslaw Czarnek. Ministeren har kaldt LGBT-personer for “afvigere, der ikke har samme rettigheder som normale mennesker”.

LGBT-frie erklæringer og EU-penge

Det frie medie OKO.press skriver dog, at erklæringen er blevet ændret, efter at Swidnik-området har fået nej til en ansøgning om 3,6 millioner zloty fra EU, netop fordi området ikke overholder anti-diskriminationsreglerne i EU. Også andre internationale aktører, har afvist at støtte områderne med de LGBT-frie erklæringer, økonomisk.

I juli 2021 indledte Europa-Kommissionen retssager mod Polen på grund af regeringens anti-LGBT-retorik, som overtræder EU-lovgivningen. Der må ikke forekomme forskelsbehandling på grund af seksuel orientering. Det er i strid med traktaterne, oplyser kommissionen.

I Swidnik har de nu også valgt EU-pengene frem for de LGBT-frie erklæringer.

15 år med nyheder fra Polen. Vil du hjælpe os lidt på vej med flere nyheder? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!

 

DR Horisont 4. maj 2021 Chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk