Gdansk mindes myrdet borgmester med prisuddeling

Mordet i Gdansk
Pawel Adamowicz blev 53 år. Fra 1998 og indtil han blev myrdet i 2019 var han borgmester i Gdansk. De næste dage mindes den populære borgmester i Gdansk. Privatfoto.

GDANSK: Fredag aften for fire år siden blev Gdansk borgmester Pawel Adamowicz brutalt myrdet. Weekenden igennem mindes borgmesteren.


Pawel Adamowicz med hans ene datter, og hustru Magdalena Adamowicz, der er medlem af Europa-Parlamentet. Privatfoto.

Mordet på den populære Gdansk borgmester Pawel Adamowicz sendte chokbølger gennem Polen og det meste af verden.

Den 53-årige Adamowicz, der havde haft jobbet siden 1998, viste sin store personlighed ved den sidste tale, som han afsluttede med ordene:

– Gdansk er generøs. Gdansk deler sine rigdomme med andre. Gdansk vil være kendt som en solidaritets by. Jeg takker jer alle for det. I har samlet penge ind på gaderne, på pladserne i Gdansk, og i har gjort det frivilligt. Det er dejligt, når man er god til at dele. I er elsket! Gdansk er den mest vidunderlige by i hele verden. Tak, sagde Adamowicz. Det var hans sidste ord. Lige efter blev han overfaldet og myrdet.

Fredag aften er det fire år siden han blev brutalt myrdet under et velgørenhedsshow, og midt på dagen uddeles Pawel Adamowicz-prisen 2022.

Prisen uddeles i det europæiske solidaritetscenter i Gdansk, hvor Lech Walesa har kontor. Klokken 12.00 afsløres det, hvem der er årets modtager af prisen.

LINK: Følg uddelingen af Pawel Adamowicz-prisen 2022 her

​De nominerede til året pris er (i alfabetisk rækkefølge):

Oleksandr Babich

Borgmester i Hola Prystan i det sydlige Ukraine, der repræsenterer alle ukrainske borgmestre, der er blevet kidnappet eller tortureret siden begyndelsen af ​​den russiske invasion. Han har været holdt fanget i seks måneder for at forsøge at beskytte sit lokalsamfund.

Vadym Boichenko

Borgmester i Mariupol for hans støtte til fordrevne personer efter den første russiske invasion af Ukraine i 2014 og hans nuværende arbejde med at støtte indbyggerne i Mariupol, som har forladt byen efter den seneste russiske invasion.

Ukraines borgmestre 

Ukraines borgmestre (repræsenteret af sammenslutningen af ​​ukrainske byer) Nomineringen er til alle Ukraines modige borgmestre, som under Ruslands brutale og uberettigede militære aggression har fremmet frihed, demokratiske værdier, solidaritet og bekæmpelse af intolerance og hadefulde ytringer.

​​Michalowo kommune, Podlaskie Voïvodeship, Polen

for at yde bistand til flygtninge ved grænsen til Hviderusland og for at skabe et knudepunkt for leverancer af tøj, varme måltider og tag over hovedet til nødlidende.

SOS Méditerranée

​Europæisk humanitær organisation, der er nomineret for at hjælpe og beskytte migranters liv i Middelhavet, på verdens farligste migrationsrute.

(Artiklen om mordet på Adamowicz fortsættes under)

Pawel Adamowicz (1965 - 2019).

Mordet i Gdansk

Det var en 27-årig mand der gik til angreb på borgmesteren med en stor kniv, da fyrværkeri ved afslutningen af startskuddet til landsindsamlingen af Det Store Juleorkester (WOSP) i Gdansk, tændte op over publikum den 13. januar 2019. Borgmesteren mistede livet kort tid efter angrebet, men blev genoplivet og bragt til Universitetshospitalet. Her blev han opereret i fem timer, indtil lægerne ikke kunne gøre mere – det var om natten klokken 2.30. På samme tidspunkt kom nære venner og den lokale biskop til hospitalet, og han blev holdt i live med tilførsel af store mængder blod, da skaderne var meget omfattende. Klokken 13.40 mandag den 14. januar 2019 blev han erklæret død.

Offentlig hetz før mordet

Inden mordet på borgmester Pawel Adamowicz havde centralregeringen og deres tv-station, TVP, kørt en massiv hadekampagne mod Gdansk borgmesteren, der ikke tilhørte regeringspartiet. Han blev derfor flere gange truet, men justitsministeriet og politiet (der styres af borgmesterens politiske modstandere) ville ikke give borgmesteren beskyttelse. Det blev fatalt.

LÆS OGSÅ: Mordet på borgmester i Gdansk var politisk

(Artiklen fortsættes under)

TVP dømt til at sige undskyld til Gdansk

Gerningsmand: Derfor døde Adamowicz

Da gerningsmanden var på scenen, stak han Pawel Adamowicz flere gange, før den store borgmester sank sammen. Efter knivstikkeriet råbte gerningsmanden, at han havde været fem år i fængsel, og det var borgmesterens parti (Borgernes Platform) der var skyld i det.

– Derfor døde Adamowicz!, råbte gerningsmanden før det lykkedes sikkerhedsfolk at overmande ham.

Den populære borgmester var dog ikke længere medlem af Borgernes Platform, da han var blevet vraget som spidskandidat. Han stillede op med sin egen liste, og vandt. Gerningsmanden var 27 år da han gennemførte sin ugerning. Han er tidligere straffet for røveri og vold. Han hedder Steffen W. og er fra Gdansk.

Myrdet efter hetz

Det er den generelle opfattelse, at mordet på Pawel Adamowicz var politisk, og udløst af regeringspartiets og den nationale TVP’s grove og voldsomme hetz mod Adamowicz.

Selv om manden er tilbageholdt, og selv om flere eksperter har udtalt sig om gerningsmandens mentale tilstand så har den polske anklagemyndighed – justitsminister – nølet med at sætte processen i gang. Først efter næsten tre år, er der blevet rejst tiltale.

(Artiklen fortsættes under)

Public service tv fortsætter hetz mod Gdansk borgmester

Kræver åben retssag

Familien til den myrdede Paweł Adamowicz kræver en fuld åben og offentlig retssag mod Stefan W., så offentligheden kan kende hans synspunkter og idoler. Enke efter borgmesteren, Magdalena Adamowicz (MEP) siger, at hun tror på en retfærdig rettergang og en retfærdig dom af uafhængige dommere, der ikke er kontrolleret af regeringen.

Få timer efter der blev rejst tiltale mod gerningsmanden for nylig arrangerede Magdalena Adamowicz og hendes afdøde mands bror, Piotr Adamowicz og den nuværende borgmester Aleksandra Dulkiewicz, et pressemøde foran den bygning, hvor Paweł Adamowicz tilbragte sin barndom.

– Jeg havde en vidunderlig mand, mine børn havde en kærlig far. I dag er jeg enke, mine børn er blevet forældreløse. Juleaften vil Paweł ikke være hos os, og Paweł vil heller ikke føre vores døtre op til alteret. Det vil aldrig blive sådan, sagde Magdalena Adamowicz.

– Jeg var lettet over at få at vide, at sagen efter tre års arbejde i anklagemyndigheden endelig blev indbragt for retten. Jeg tror, ​​at en grundig undersøgelse af denne sag ikke kun vil finde sandheden om mordet på min mand, men den vil også kunne afsløre de mekanismer der gjorde det muligt. Vi skal have stoppet spiralen af ​​hadefulde ytringer. Gør vi det, vil vi ikke se mord som dette igen, sagde enken Magdalena Adamowicz.

Borgmester: Det er blevet værre

Nuværende Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz sagde om sagen for et år siden:

– Jeg er ked af at sige, men efter 35 måneder er det blevet endnu værre. Jeg ønsker ikke at komme med dårlige nyheder i dag, men sproget i det politiske liv er blevet værre dem, der tænker anderledes, uanset om de er anderledes, sagde borgmesteren.

Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz bliver, i lighed med sin myrdede forgænger, udsat for massiv hetz på de regerings kontrollerede medier. I modsætning til sin forgænger, har hun nu personlige livvagter omkring sig døgnet rundt.

Mordet i Gdansk
Enken efter Pawel Adamowicz efter tabet af sin mand. I baggrund afløseren som borgmester i Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz. Privatfoto.

Opening Free European Media 2018

 

Var det en nyhed du kunne bruge til noget? Du kan sikre at der kommer flere af slagsen ved at støtte polennu.dk. Vi har ikke en betalingsmur – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så støt os økonomisk. Så lover vi til gengæld flere nyheder.

Er du klar? Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor hjælp – på forhånd tak.

 

Støt polennu.dk og få mere viden