Måling om polakkers syn på polsk pave efter afsløringer

polakkers syn på
Polens præsident Andrzej Duda har som ventet udskrevet parlamentsvalg til afholdelse søndag den 15. oktober – dagen før mindedagen for den afdøde polske pave Johannes Paul II. Arkivfoto.

WARSZAWA: En ny måling om polakkers syn på den polske pave Johannes Paul II er gennemført, efter nye afsløringer i tv-program.


En ny måling om polakkers syn på pave Johannes Paul II – gennemført af analyseinsititutet IBRIS – viser, at hver fjerde polak mener, at de nye afsløringer om pavens manglende indgribende i pædofili-sager, har svækket kirkens autoritet.

Afsløringerne om Johannes Paul II’s passivitet, kom for nyligt frem i et tv-program på den uafhængige tv-station TVN. Udsendelsen fik Polens regering til at indkalde den amerikanske ambassadør til en samtale, men det kom der ikke noget ud af. Det polske parlament vedtog også en resolution om sagen, der lagde afstand til TVN-udsendelsen.

Symbol på Polens frihed

Da pave Johannes Paul II af de fleste polakker opfattes som manden der var årsagen til at Polen genvandt sin frihed i 1989 (og ikke Gorbatjov), har afsløringerne fremkaldt voldsomme reaktioner i Polen. Sagen kan også direkte aflæses i de seneste polske meningsmålinger, hvor et stærkt nationalistisk og rabiat parti, er sprunget fra en plads under spærregrænsen, til nu næste ti procent. På bekostning af partier, der normalt hylder tv-stationen.

Under Johannes Paul II’s første besøg i Polen som paven – i Gniezno i 1979 – genvandt polakkerne troen på friheden, og var afsættes til verdens mest berømte strejker i Polen i august 1980, anført af elektrikeren Lech Walesa.

(Artiklen fortsættes under)

 

Resolution for polsk pave efter pædofili-anklager

LINK: Resolution for polsk pave efter pædofili-anklager

Polakkers syn på paven

I TVN-udsendelsen siger journalisten Marcin Gutowski:

– I dag ved vi uden tvivl, at Karol Wojtyla (senere Johannes Paul II, red.) kendte til de seksuelle overgreb mod præster og gemte dem væk i Polen, før han blev pave, siger journalisten med henvisning tre sager med præster i Krakow, hvor han var biskop.

Gjorde Karol Wojtyla nok for at stoppe overgrebene?

Ja – 44,9 procent.

Nej – 26,7 procent

Ved ikke – 29,1 procent

Underminerer de nye oplysninger om, at Karol Wojtyla kendte til pædofili-sager i den polske kirke hans autoritet?

Ja – 26,7 procent

Nej – 62,2 procent

Ved ikke – 10,2 procent

Undersøgelsen er gennemført af Institut for Markeds- og Socialforskning (IBRIS) den 17.-18. marts 2023. Det skal for god ordens skyld understreges, at der ingen sager er mod den tidligere polske pave. Det handler alene om, hvor meget han vidste om andre sager.