Resolution for polsk pave efter pædofili-anklager

Det polske parlament Sejmen vedtog en resolution til fordel for den tidligere polske pave Johannes Paul II, efter anklager over passiviteten i forhold til pædofili-anklager mod præster. Det var mens han var biskop i Krakow – og før han blev pave. Flere af medlemmer viste et billede af den tidligere polske pave ved afstemningen. Foto: Sejmen.

WARSZAWA: Bølgerne gik højt i parlament, da en resolution om pædofili-anklager mod den tidligere polske pave Johannes Paul II – blev vedtaget.


Pædofili-anklager mod præster, blev ikke taget alvorligt af daværende biskop i Krakow – og siden pave Johannes Paul II. Det kom frem i en TVN-udsendelse, der har udløst voldsomme reaktioner.

Den tidligere polske pave Johannes Paul II, der gav polakkerne troen på et frit Polen, var genstand for en ophedet diskussion i det polske parlament Sejmen. De folkevalgte tilsluttede sig en udtalelse, der havde til formål at forsvare den tidligere polske paves gode navn, som det udtrykkes. Der var 271 stemmer for – og 43 imod.

Regeringspartiet, det Polske Folkeparti (PSL) og det højreradikale parti Konføderationen stemte alle for. Imod stemte medlemmer af Lewica (Venstre). Borgernes Platform (PO), der har Donald Tusk som formand, og oppositionspartiet Polen 2050 – undlod at stemme.

TV med pædofili-anklager

Baggrunden for resolutionen, var en tv-udsendelse på den uafhængige og amerikansk ejede tv-station TVN, der fastslog, at den nu afdøde polske pave kendte til præster der havde udnyttet børn seksuelt, uden at gribe ind. Det skulle have fundet sted, mens Karol Wojtyla – senere pave – var ærkebiskop i Krakow. Det var Kaczynskis regeringens parti – Lov og Retfærdighed (PiS) – der foreslog resolutionen.

– Vi vil ikke tillade, at billedet af en mand, som hele den frie verden anerkender som et symbol for sejren over ondskabens imperium, bliver ødelagt, hedder det blandt andet i resolutionen.

– Pave Johannes Paul II er et symbol på Polens suverænitet og befrielse fra den russiske indflydelsessfære. Det polske folks demokratisk valgte repræsentanter vil aldrig tillade, at hans minde bliver ødelagt med materiale der er lavet af det kommunistiske system, som han kæmpede imod.

Kritikere af TV-udsendelsen om paven, siger at det er beviser fra arkiverne fra kommunisttidens sikkerhedstjenester, der var fjendtligt indstillet overfor den katolske kirke, der nu bruges.

(Artiklen fortsættes under)

Polakker hylder den tidligere polske pave

LINK: Polakker hylder den tidligere polske pave

Stærke beviser

TV-udsendelsen indeholdt dog en lang række belastende beviser mod den afdøde pave, heriblandt retsprotokoller og interviews med ofre og vidner. Der har tidligere være veldokumenterede artikler om, at den tidligere polske pave ikke greb ind, og stoppede ugerningerne.

– Sejmen kan vedtage alle de resolutioner de vil, og mine damer og herrer: PiS kan skrive hvad de vil, men det ændre ikke fakta, siger Adrian Zandberg, der er leder af Lewica (Venstre) parlamentariske gruppe til Radio Zet.

– Fakta er, at under biskop Wojtylas styre, dengang pave Johannes Paul II, havde kirken et omfattende problem med pædofili. Det er en kendsgerning – og det er da også bekræftet af den katolske kirkes egne undersøgelser, siger Zandberg, der er opvokset i Aalborg i Nordjylland.

Venstrefløjen sikrer Kaczynski-regeringen
Den danskfødte polske leder af den polske venstrefløj, Adrian Zandberg.

LINK: Vatikanet om Johannes Paul II

Kaczynski-regeringen har indkaldt den amerikanske ambassadør til samtaler, for at klage over udsendelsen om paven, da tv-stationen er amerikansk ejet.

Kære trofaste læser. Vi har valgt, at vi ikke vil have en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne at danskerne kender så meget som muligt til Polen i Danmark. Hvis du vil støtte os i den tanke, vil vi være yderst taknemlige for at modtage et lille bidrag til vores arbejde. Det vil være en meget stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 eller DKK 500,00 – mange tak for din opmærksomhed.