Polakker hylder den tidligere polske pave

  polsk_pave_johannes_paul_II_polen_polennu

  Johannes Paul II blev hyldet over hele verden torsdag på ti-årsdagen for sin død. I Polen var folk på gaderne i tusindtal. I Szczecin alene skønner flere medier at mere end 100.000 polakker var på gaderne for at hylde den afdøde polske pave. Foto: Polska.


  WARSZAWA: Polakker var på gader og stræder torsdag i anledning af 10 års dødsdagen for den mest populære blandt polakker, den tidligere polske pave.


  Den tidligere polske pave Johannes Paul II døde torsdag for ti år siden, og blev markeret over hele verden – og mest i Polen. Polakker i tusindvis var på gaderne for at lægge blomster og tænde lys for den afdøde pave, og for at deltage i nogle af de mange arrangementer, der blev gennemført i anledning af ti årsdagen.

  Populær polak

  Selv om der har været to paver siden Johannes Paul II’s død den 2. april 2005, så er den polske pave stadig meget populær – og fortsat den mest populære polak blandt polakker.

  Politisk kamp

  Den polske pave kom til Vatikanet under kommunismen, og var en vigtig medspiller i kommunismens kollaps, lige som han var med til at skabe sociale forbedringer i sit hjemland. Han besøgte Polen flere gange, og var med til at kaste lys over hvad der skete i landet, og han var den person der gav polakkerne håb i kampen mod kommunismen, på samme tid som Lech Walesa og Solidarnosc kæmpede samme sag.

  Mislykket attentat

  Han var så populær i kampen mod kommunismen, at KGB havde beordret ham myrdet. Attentatforsøget mislykkedes dog.

  Født ved Krakow

  Johannes Paul II blev født i 1920, med det borgerlige navn Karol Jozef Wojtyla i Wadowice i nærheden af Krakow.

  Helgen i 2014

  Han blev valgt pave den 16. oktober 1978, blev sagligkåret i 2011 og gjort til helgen sidste år.