Polakker frygter ministers politisering af skoler

minister-polske_børn_skole_maja_giannoccaro_polen_polennu
Polske skolebørn i fjerde klasse, får for første gang gratis computer til skolestart. Der skal uddeles 400.000 pc’er til de nye fjerdeklasser. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

WARSZAWA: Et flertal af polakkerne frygter minister og hans politisering af skolerne, viser ny undersøgelse af SW Research for rp.pl.


Et flertal på 64 procent af polakkerne frygter en ny lov, der indskrænker skolernes mulighed for selv at planlægge undervisningen.

Minister Czarnek

Den 13. januar vedtog det polske parlament Sejmen den såkaldte lex Czarnek, en ændring i uddannelsesloven, der øger de centrale myndighedernes indflydelse på skolerne, på bekostning af de lokale kræfter. Det gælder også for skolernes fritidsaktiviteter. Det er den polske minister for undervisning og videnskab Przemysław Czarnek, der er ophavsmand til forslaget.

Den nye lov reducerer også forældrenes indflydelse på undervisning, og der bliver færre frihedsgrader for landets skoleinspektører, der bliver nemmere af afskedige.

Kun 15 procent af polakkerne er tilhængere af den nye lov, viser en analyse der er gennemført af SW Reseach for rp.pl. Med den nye lov, kan seksualundervisning og ”LGBT-ideologier” og andre polsk-katolsk ”skadelige” emner udelukkes fra de polske skoler.

Det polske senat ventes at nedlægge veto mod forslaget.

Dansk minister boykotter polsk kollega

Den danske forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har allerede for to år siden – sammen med 170 andre førende personligheder – underskrevet en erklæring, med opfordring til boykot af den polske videnskab- og undervisningsminister Przemysław Czarnek.

International boykot af polsk undervisningsminister

LINK: Mere om Polens undervisningsminister

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi blive meget glade. Du kan gøre det ved at donere os et beløb. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.