Polens statsminister roser præsident for besøg

Polens statsminister roser præsident Andrzej Duda for hans fire-dages besøg i Kina. Her ses den polske præsident sammen med sin kinesiske kollega Xi Jinping. Foto: Grzegorz Jakubowski/KPRP.

WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk roser præsident Andrzej Duda for sin rejse til Kina og landets leder Xi Jinping.


Polens statsminister Donald Tusk roser præsident Andrzej Duda, og det sker sjældent. Rosen fra regeringschefen til præsidenten – der er fra to forskellige partier – kommer på baggrund af præsidentens flere dages besøg i Kina.

– Jeg er tilfreds med præsident Dudas handlinger, sagde Tusk på en kommentar til Andrzej Dudas besøg i Kina under en pressekonference. Her har han blandt andet holdt en fire timer langt møde med Kinas leder og præsident Xi Jinping.

(Fortsættes under)

Polens præsident besøger sin kollega i Kina

Roser præsident for besøg

– Jeg sætter stor pris på præsident Dudas indsats i Kina, især fordi vi har sendt detaljerede henstillinger til præsidenten, hvilket fra regeringens synspunkt er i Polens interesse.

– Præsidenten gjorde alt for at sikre, at vores kinesiske partnere modtog information om, hvad Polen forventer, for eksempel når det kommer til Kinas mulige indflydelse på Hvideruslands/Belarus.

– Jeg er tilfreds med præsident Dudas handlinger. Jeg mener også, at det er bedre at have de bedst mulige forbindelser med et land som Kina, og de værste, sagde Donald Tusk.

Under sit besøg i Kina deltager Andrzej Duda også i to økonomiske begivenheder: sommerudgaven af World Economic Forum i Dalian og det polsk-kinesiske økonomiske forum i Shanghai.

Kina – et besøg værd eller ej

Det er den gennemgående opfattelse i Polen, at Kina – hvad enten man kan lide det eller ej – er en global stormagt, der mildt sagt regner menneskers liv på samme måde som Vladimir Putins Rusland. Men det er også en supermagt, som hele verden handler med, og som Polen i en lang årrække har handlet med. Polen var et af de første lande i verden til at anerkende Kina efter Anden Verdenskrig.

Kina kan skabe død i Polen

Polen er også dybt afhængig af Kina indenfor flere områder. Ikke mindst fordi, at 70 procent af de aktive stoffer, der findes i polske lægemidler, kommer fra Kina. Og polakkerne har ikke noget alternativ. Dybest set, ville Kina kunne føre til døden for millioner af polakker, uden brug af våben.

Den polske præsident er ikke det eneste statsoverhoved der har haft samtale med den kinesiske leder. Den franske præsident, den tyske kansler, formanden for EU-kommissionen og den amerikanske udenrigsminister, har alle været på besøg hos den kinesiske leder præsident Xi Jinping.

Statsminister truer præsident med at udskrive valg

Roser til præsidenten eller ej

Vi har fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!