Polsk by vil ikke være i LGBT fri zone mere

LGBT frie zoner
Den polske by Nowa Deba er den første by i Polen, der har afgivet en erklæring om LGBT ideologien, som nu trækker den tilbage, og understreger at byen er tolerant over for alle – også LGBT personer, siger byens borgmester. Opsigelsen fra en irsk by af samarbejdet som venskabsbyer og afvisning af EU-midler har fået byrådet på andre tanker. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

NOWA DEBA: En polsk by vil ikke kaldes for en LGBT fri zone. Borgmesteren mener at byen er blevet udnyttet, og nu har byrådet trukket sin LGBT-erklæring tilbage.


Den polske by Nowa Deba bliver den første by i Polen der trækker sin egen LGBT-erklæring tilbage. Byen vil ikke være LGBT fri zone mere. Det siger byens borgmester Wiesław Ordon, der mener at byen er blevet udnyttet. Nu har byrådet besluttet sig for at annullere LGBT-erklæringen.

Fri for LGBT fri zone

Beslutningen kommer efter, at den irske by Fermoy havde opsagt sit partnerskab med byen, på grund af LGBT erklæringen, som opfattes som en tilslutning til LGBT fri zone begrebet.

EU og Norge har afvist at sende penge til de LGBT-frie zoner. Men borgmesteren kalder det for fake news, og en misforståelse. For at rette bod på skaden, har byrådet nu taget en beslutning, der tager direkte afstand fra den tidligere erklæring.

Mod LGBT-ideologi

I juli sidste år lovede byrådet at forsvare byen mod “aggressiv, vildledende og skadelig udbredelse af LGBT-ideologien” og “homo-propaganda”. Cirka 100 lokale og regionale myndigheder udtrykte samme løfte. (Fortsættes under billedet)

LGBT frie zoner
Springvandet i den polske by Nowa Deba, der er den første by i Polen, der trækker sin egen LGBT-erklæring tilbage. De vil ikke være en LGBT fri zone i byen med godt 12.000 indbyggere. PR-foto.

Borgmesteren siger, at byen aldrig har erklæret sig selv som en “LGBT fri zone”, og at beslutningen om at stoppe udbredelsen af LGBT-ideologien ikke har nogen juridisk betydning.

– Jeg har forsøgt at forklare vores partnere…at vi er tolerante og blottet for enhver form for diskrimination…overfor nogen på grund af seksuel orientering eller andre karakteristika, siger borgmester Ordon.

LÆS OGSÅ DEBAT: Danske løgne skader polsk LGBT-kamp 

Penge og værdier

– Vi vil fortsætte med at træffe foranstaltninger der forhindrer enhver opførsel, der diskriminerer hvilket som helst mindretal, herunder også LGBT-personer. 

– Dette skyldes vores værdier og respekt for andres rettigheder, og risikoen for at miste økonomisk støtte fra EU, siger borgmesteren.

Folketinget og LGBT frie zoner

Folketingets EU-oplysning har udarbejdet materiale om den polske LGBT problematik. Materialet er udarbejdet med henblik på undervisning, og giver et godt indblik i hvad de polske LGBT frie zoner er for noget.

LINK TIL FOLKETINGET: LGBT plus/minus rettigheder i Polen

Nowa Deba er en by med cirka 12.000 indbyggere i det sydøstlige Polen – cirka 100 km nordøst for Krakow. Byen er den første i Polen der trækker sin LGBT erklæring tilbage, og som afviser at være en LGBT fri zone.

stop fordomme polske

demonstration_warszawa_2017_lighed
Det polske parlament skal behandle et borgerforslag, der vil forbyde offentlige sammenkomster der kan relateres til LGBT-bevægelserne. Arkivfoto.