Putins bande har indledt sejrsruten mod Berlin

Putins bande
Putins bande. Her ses den russiske præsident med sin nære ven, lederen af Nattens Ulve, Alexander Zaldostanov. Foto: TASS.

MOSKVA: Lørdag indledte Putins bande – motorcykelklubben Nattens Ulve – den Røde Hærs sejrsruten med retning mod Berlin.


Den russiske præsident Putins bande, Nattens Ulve, har indledt sejrsruten fra Moskva mod Berlin. Turen er et minde og symbol på Den Røde Hærs vej til Berlin i 1945. Flere hundrede motorcyklister var med fra start i den russiske hovedstad lørdag.

Nattens Ulve er nationalistiske russere, og de er kendt for anti-jødiske aktiviteter og aktioner mod homoseksuelle. Gruppens leder hedder Alexander Zaldostanov, og han er blandt den russiske præsident Putins meget nære venner.

I år er det da heller ikke kun russiske og sovjetiske flag der er på motorcyklerne, men også bogstavet Z. Det symboliserer krigen i Ukraine, eller som det officielt hedder i Kreml “den særlig militær operation”. Og så banner med ordet: Sejrsruten.

(Artiklen fortsættes under)

Russisk rockerbande kørte forgæves til Polen

LINK: Russisk rockerbande kørte forgæves til Polen

Putins bande på Krim

Nattens Ulve var også med i den russiske annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014, og blev belønnet for sin indsats med store landområder i det besatte land.

Årets sejrsrute

Fra Moskva kører Nattens Ulve mod Volgograd – det tidligere Stalingrad. Her markeres Den Røde Hærs sejr over Nazityskland i det næsten seks måneder lange slag på om Stalingrad (1942-1943). Slaget blev et vendepunkt i Sovjetunionens kamp mod Nazityskland under Anden Verdenskrig, og efter at Rusland modtog militær hjælp fra vesten. Den 2. februar i år blev 80-årsdagen for sejren fejret i Volgograd med deltagelse af den russiske præsident Putin.

Herefter skal Putins bande videre på motorcykel den delvist russisk-besatte Donetsk-region, hvor deltagerne ifølge dem selv, vil uddele humanitær hjælp til civile og til russiske soldater. Moskva bekendtgjorde annekteringen af ​​Donetsk og tre andre regioner i Ukraine i september sidste år.

Berlin 9 maj

Ankomsten til Berlin er den 9. maj. Det er årsdagen for Anden Verdenskrigs afslutning for Rusland. Tyskland og andre lande fejrer friheden den 8. maj. Danmark blev befriet den 4. maj og aftenen.

Nattens Ulve blev grundlagt i 1989 i forbindelse med Berlin muren (1989) og Sovjetunionens sammenbrud (1991). Tidligere rejste de uhindret fra Moskva til Berlin for at markere sejren. Nu har blandt andet Polen blokeret for sejrsmarchen.

5.000 bandemedlemmer i Tyskland

I Berlin samles Nattens Ulve ved det sovjetiske mindesmærke i Treptower Park, og igen senere på dagen for at lægge en krans i Tiergarten-distriktet. Selv om der er indrejse forbud for Putins venner i Tyskland, så er der mange af gruppens medlemmer der bor i Tyskland. Der skønnes at være cirka 5.000 medlemmer, fordelt på cirka 50 grupperinger.

Der ventes et stort politiopbud, når Putins bande når Berlin.