Seneste måling: Regeringspartiet overhalet af oppositionen

Den nye Tusk-lov var årsagen til at en samlet opposition mødte op til fælles march den 4. juni. Ikke mindst i protest mod loven, præsident Duda og partiformand Kaczynski. Over en halv million deltog i marchen, som man på det regeringskontrollerede TVP sagde var nazister, og at der kun var cirka 100.000. TVP transmitterede ikke fra marchen, der prægede den polske hovedstad søndag. Foto: Lech Walesa Team.

WARSZAWA: Regeringspartiet med Kaczynski i spidsen, er ikke længere det største parti. Det er Donald Tusks oppositionsparti, viser ny måling.


I den seneste meningsmåling forud for parlamentsvalget til efteråret, har Donald Tusk og Borgernes Platform (PO) nu overtaget føringen over regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og deres Forenet Højre koalition. Det viser en måling fra mandag og tirsdag, leveret af den amerikansk ejede frie tv-station, TVN24.

Mister flertal

Kaczynski-regeringen har længe stået til at miste flertallet og dermed regeringsmagten i målingerne, men det er kun anden gang at Donald Tusks oppositionskoalition PO/KO fører over regeringskoalitionen.

Den seneste måling er gennemført af Kantar for TVN24. Den viser, at hvis der var valg i dag, ville Donald Tusk være formand for det største parti, og uden tvivl også blive Polens statsminister – igen. Det var han i perioden fra 2007 – 2014, hvor han blev EU-præsident.

Den seneste måling viser følgende fordeling:

  • Borgernes Platform (PO) m.fl. – 32 procent (Koalitionen)

  • Lov og Retfærdighed (PiS) m.fl. – 31 procent (Forenet Højre)

  • Polen 2050/Bondepartiet (TD/PSL) – 10 procent

  • Konføderationen – 10 procent

  • Venstre (Lewica) – 6 procent

Det skønnes, at den særlige Tusk-lov har fået flere polakker til at vende Kaczynski-regeringen ryggen. En lov, der har til formål at forhindre Donald Tusk i at kunne stille op til valget, der formentlig holdes den 15. oktober, men seneste den 5. november.

Der er udsigt til en hård og lang valgkamp i Polen.

LINK: Se hele TVN-målingen her (kun polsk)

Kaczynski-regeringen deler gaver ud op til valget

LÆS MERE: Kaczynski-regeringen deler gaver ud op til valget

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk.

Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.