Kaczynski-regeringen deler gaver ud op til valget

deler gaver ud
Jaroslaw Kaczynski, formand for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

WARSZAWA: Polens Kaczynski-regering deler gaver ud op til valget. Flere børnepenge, gratis medicin og færre afgifter er blandt løfterne.


I Polen er valgkampen indledt på fuld styrke, og Kaczynski-regeringen deler gaver ud. I al fald vil regeringen gøre det, hvis den genvælges lover partiet. For nylig annoncerede partiformand Jaroslaw Kaczynski (Lov og Retfærdighedspartiet PiS) en stribe nye kontante valgløfter.

Fra 500 til 800

Det berømte børnetilskuds program – Plus 500 – skal forhøjes til 800 zloty om måneden. Og så lover Kaczynski gratis medicin til modne borgere over 65 år og til børn og unge under 18 år. Det skal også være nemmere at låne penge til at købe egen bolig, er et af løfterne. De upopulære motorvejsafgifter skal også væk, mener Jaroslaw Kaczynski der søger genvalg for en tredje periode, som den reelle leder i Polen. Kaczynski-regeringen er en koalition, der samlet går under betegnelsen Forenet Højre.

(Artiklen fortsættes under)

Flere penge mellem hænderne

Budskabet er klart: Stem på PiS og få flere penge mellem hænderne. En taktik som Jaroslaw Kaczynski har brugt ved den første valgsejr i 2015. Men der er ikke mange kontanter at dele ud af. Polen har oplevet en af Europas største inflationsrater, og EU tilbageholder stadig milliarder af euro til Polen, fordi landet ikke lever op til de demokratiske spilleregler.

Til gengæld er kritikken mod LGBT og EU blevet kraftigt nedtonet. Polen er stadig i konflikt med EU på en lang række områder. Kaczynski er også blevet mere tilbageholdende med at bruge den tidligere polske pave John Paul II i valgkampen, da forsvaret af ham i Polen ikke er så entydigt som tidligere.

Deler gaver ud uden omtanke

Formanden for det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO), Donald Tusk, beskylder regeringen for igen at købe sine vælgere, og for rundhåndet at dele statens midler ud. Den tidligere statsminister og EU-præsident Tusk, har som modtræk givet sin støtte til forslaget om flere børnepenge. Men han synes at regeringen skal indføre ordningen med virkning pr. 1. juni – og ikke efter et valg. Borgernes Platform vil gerne støtte forslaget, lover formanden.

Valgkampen er i fuld gang. Partiledere rejser Polen tyndt for at vinde vælgernes gunst. Der skal være valg seneste den 5. november.

polennu.dk gætter på søndag, den 15. oktober som valgdato.

 

INDBLIK: Afdød pave bliver hovedtema i polsk valgkamp

LINK:  Afdød pave bliver hovedtema i polsk valgkamp