Smidt ud af europæisk netværk for retsvæsen

Polen er ikke længere en retsstat. Derfor har det europæiske netværk af nationale domstole, smidt Polen ud af samarbejdet. Dermed er de nationale domstole organisation enige med EU og den europæiske dommerforening om, at Polen ikke længere er en retsstat. Arkivfoto. Privatfoto.

BRUXELLES: Det ulovlige domstolsråd i Polen (KRS) er smidt ud af det europæiske netværk for retsvæsen. Det er første gang at et medlem ekskluderes.


Polens nationale råd for retsvæsenet (KRS) er blevet udelukket fra det europæiske netværk ENCJ. Det sker fordi KRS er blevet politiseret af den polske Kaczynski-regering. Det er første gang, at et nationalt råd smides ud af organisationen.

Politisk kontrol med retsvæsen

Det nationale domstolsråd KRS er ansvarlig for at udnævne dommere, og for at sikre deres uafhængighed. Tidligere blev et flertal af rådets medlemmer valgt af retsvæsenet selv. I 2018 blev rådet ændret, og parlamentet fik nu ret til at sætte navne på 15 af sine 25 medlemmer. De fleste af de tilbageværende var i forvejen udnævnt at politikerne.

86 for – 6 imod

På en generalforsamling har et flertal af dommere i det europæiske netværk ENCJ besluttet at ekskludere KRS, fordi uafhængigheden er kompromitteret i KRS. Et flertal på 86 af ENCJ-medlemmer var for at smide Polen ud, mens kun 6 medlemmer stemte imod, skriver wp.pl.

– Det er en betingelse for medlemskabet af ENCJ, at institutionerne er uafhængige af den udøvende og lovgivende magt.

– KRS overholder ikke længere denne lovbestemte regel. [Den] beskytter ikke retsvæsenets uafhængighed, den forsvarer ikke retsvæsenet eller de individuelle dommere, skriver ENCJ.

ENCJ udtrykte samtidig sorg over eksklusionen, og at der ikke er nogen grund til at fejre det.

EU-domstolen: Dagbøder til Polen for domstolsråd

Polakker værdsat

Det polske domstolsråd (KRS) har været blandt initiativtagerne til ENCJ, og dets repræsentanter har tidligere været “meget respekteret og har bidraget markant til netværkets arbejde” med retsvæsen i Europa.

– Det har ikke været en nem beslutning. Men den er nødvendig, for at forsvare ENCJ og de værdier vi står for, herunder uafhængige domstolen og retsstaten i Europa, skriver organisationen der håber på at kunne byde Polen velkommen igen, når eller hvis KRS vil opfylde betingelserne for at være uafhængige, skriver ENCJ.

LINK: ENCJ Netværket

Polens regering afviser dog påstande om, at KRS er under politisk kontrol. Den bemærker også, at politikere i andre EU-lande – som fortsat er medlemmer af ENCJ – har indflydelse på udvælgelsen af ​​dommere.

Mere om polsk politik på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00