EU-domstolen: Dagbøder til Polen for domstolsråd

EU domstolen skal straffe Polen
Polen vi have stoppet EU-dagbøder, fordi et kontroversielt dommerråd er nedlagt. Men der er fortsat lang vej til EU-domstolens afgørelser er efterlevet siger eksperterne. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: EU-domstolen har idømt Polen nye dagbøder. Nu er det på grund af det nye domstolsråd, som strider mod retsstaten.


Polen er igen blev idømt dagbøder, for ikke at følge EU-domstolens afgørelser. I juli afgjorde EU-domstolen, at Polen skulle nedlægge det politisk kontrollerede domstolsråd (KRS). Det vil Polen ikke. Derfor har EU-domstolen nu besluttet sig for at uddele dagbøder på 1 millioner euro. Det er Europa-Kommissionen der har anlagt sagen mod Polen.

EU vil straffe Polens regering med dagbøder

Dagbøder i september til Tjekkiet

I september blev Polen idømt dagbøder på 0,5 millioner euro, for ikke at stoppe udbygningen af minen i Turow, tæt på den tjekkiske grænse. Sagsanlægget kom fra Tjekkiet, og EU-domstolen gav tjekkerne medhold.

Dermed skal Polen betale 1,5 millioner euro hver dag, som konsekvens af ikke at følge EU-domstolens afgørelser.

I EU-domstolens kendelse fra onsdag siger danskeren Lars Bay Larsen, der er næstformand hos EU-domstolen, at det særlige domstolsråd stadig er i brug i det polske retsvæsen.

– Den foreløbige kendelse der blev afsagt den 14. juli 2021 er nødvendig for at undgå alvorlig og uoprettelig skade på Unionens retsorden og de værdier, som Unionen bygger på, især på retsstatens værdier, skriver EU-domstolen i kendelsen.

LINK: Meddelelse fra EU-domstolen om Polen

 

EU-kommissær vil fratage Polen penge efter ny regel

Anspændt forhold

Polen har ikke noget problem med retsstaten, men nogle EU-lande forstår ikke vores retspolitik, sagde den polske statsminister Mateusz Morawiecki efter EU-topmødet i sidste uge. Samtidig varslede han flere ændringer af retsvæsenet i Polen, hvilket af mange kommentatorer betragtes som en yderligere optrapning af konflikterne mellem Polen og de øvrige EU-lande.

– Vi vil ikke acceptere, at vores retspolitik bliver underkendt, sagde han. Vi vil starte Tredje Verdenskrig, hvis vi bliver afpresset, siger den polske statsminister.