EU-kommissær vil fratage Polen penge efter ny regel

Vera Jourova vil indlede sag mod Polen
Den tjekkiske EU-kommissær og næstformand, Vera Jourova vil indlede det nye år med sager mod Polen, efter at den nye retsstatsmekanisme i EU er blevet indført fra 2021. Foto: Richardo Pareggiaui/EPP.

PRAG: EU vil indlede sag mod Polen og fratage landet penge for brud på retsstaten efter ny regel, hvis ikke det polske domstolsråd nedlægges.

LÆS  Statsminister: Vi klarer os uden russisk gas

Den tjekkiske EU-kommissær og næstformand, Vera Jourova siger nu, at hun straks efter nytår vil indlede sager om retsstaten mod Polen. Det sker, efter at det nu er muligt for kommissionen at fratage et medlemsland penge ved simpelt flertal. Det kan EU nu gøre, hvis ikke principperne for retsstaten overholdes. Det siger EU-kommissæren søndag til tyske Der Spiegel.

LÆS OGSÅ: Enighed om at fratage EU midler for brud på værdier

Det er det kontroversielle domstolsråd, der forfølger og suspendere dommere, som EU-kommissæren aktuelt er ude efter. Hun siger, at hvis ikke Polen retter ind efter EU-principperne, så vil EU fratage landet penge.

Polen kan gå til EU-domstolen

Polen kan få efterprøvet indgrebet ved EU-domstolen, og har venter kritikere at sagen kan trække ud i årevis, men det mener Jourova ikke. Hun forventer det kun tager få måneder, og siger, at når sagen køres igennem som en hastesag, må den højst trække ud i 12 måneder.

– Jeg vil ikke trække tiden ud, siger Jourova, der vil begynde processen mod Polen efter nytår, hvis der ikke kommer nye signaler fra Warszawa.

LÆS OGSÅ: Retsstatsmekanisme gælder fra januar  

Støt polennu.dk
Støt polennu.dk. Tryk på banner.

 polennu.dk er et dansk uafhængigt medie, dr siden 2008 har leveret gratis daglige nyheder til danskerne om Polen.
Men krisen kradser. Støt polennu.dk med f.eks.:
DKK
200,00 – DKK 500,00 – eller DKK 1.000,00

LÆS  EU stopper sag mod Polen om LGBT-frie zoner

LÆS  Kræver mere hjælp til Ukraine og flere sanktioner mod Rusland