Måling: Polakkerne har peget på en ny præsident

Klima Danmark Polen
Hvem skal være ny præsident i Polen, når afløseren for Andrzej Duda skal findes til næste år. Her ses den polske præsident sammen med den nuværende danske Kong Frederik og Dronning Mary. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

WARSZAWA: Polakkerne er blev spurgt om, hvem de vil vælge som afløser for præsident Andrzej Duda, hvis der var valg på søndag.


Polen skal have ny præsident som afløser for den nuværende Andrzej Duda, seneste til august næste år. En polske præsident kan kun sidde i to valgperioder.

Det har fået nyhedsmediet Wirtualna Polska (WP) til at gennemføre en undersøgelse om, hvem polakkerne vil stemme på, hvis der er valg på søndag. Partierne har endnu ikke formelt udpeget deres kandidater.

Kandidaterne

I det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) ventes det at det bliver en af de tidligere PiS-statsministre, Beata Szydło (2015-2017) eller Mateusz Morawiecki (2017-2023).

For regeringspartiet Borgernes Platform (PO) bliver det med al sandsynlighed Warszawa borgmester Rafal Trzaskowski. Han var også præsidentkandidat under corona-valget i 2020, som han tabte knebent til Andrzej Duda.

Det nye parti Polen 2050 – der har en koalition med det polske folkeparti PSL – vil pege på formanden, Szymon Hołownia. Han er formand for parlamentet Sejmen indtil 2025, og har meddelt sit kandidatur.

Ny præsident i anden valgrunde

Målingen som WP har gennemført viser, at polakkerne skal ud i to valgrunder. Overraskende nok, er det uden Sejmen-formanden Szymon Hołownia, der ellers har været i front i tidligere målinger.

Undersøgelsen viser:

  • 29,6 procent – Rafał Trzaskowski, Warszawa borgmester
  • 25,5 procent – Mateusz Morawiecki, tidligere statsminister
  • 17,4 procent – Ved ikke
  • 13,8 procent – Szymon Hołownia, formand for Sejmen
  • 9,3 procent – Krzysztof Bosak, formand for Konføderationen
  • 4,4 procent – Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, Lewica (Venstre)

Seneste præsidentvalgs anden runde var den 12. juli 2020, hvor præsident Andrzej Duda fik 51,03 procent af stemmerne, mens Warszawa-borgmester Rafal Trzaskowski fik 48,97 procent.

Ny præsident eller ej. Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

borgmester
Rafal Trzaskowski, borgmester i Warszawa og præsidentkandidat med størst opbakning i maj 2024. Arkivfoto.