Arrestordre mod flygtet polsk spion og dommer

Polsk grænsepost Hviderusland
Budt velkommen af Alexander Lukashenko. En polsk spion og dommer har taget flugten til Minsk, hvor han har søgt asyl. Han har arbejdet for Rusland, og var en af den tidligere Kaczynski-regerings betroede, der skulle kæmpe for de kontroversielle retsreformer mod EU. Arkivfoto.

WARSZAWA: En domstol har udstedt arrestordre mod en flygtet polsk spion og dommer, der har søgt asyl i Hviderusland/Belarus.


Der er udstedt arrestordre mod en polsk spion og dommer med krav om varetægtsfængsling. Dommer Tomasz S. blev indsat af den tidligere Kaczynski-regering, for at rydde op i de polske domstole, blandt andet gennem de kontroversielle retsreformer. Det er bevist, at han har medvirket til at skabe uro og optrappe interne konflikter, herunder i EU. Han er nu flygtet til Hviderusland/Belarus, da han frygtede at blive fængslet for at have virket som spion for Rusland.

Også i Tyskland er der blevet afsløret samarbejde mellem højreradikale partier og Moskva.

(Fortsættes under)

Afsløring af russisk samarbejde med højreekstremister

Sagen mod dommeren føres på grundlag af straffelovens bestemmelser om deltagelse i udenlandske efterretningstjenesters aktiviteter og om at videregive fortrolige oplysninger, der kan skade Polens sikkerhed. Sagen undersøges også af særlige tjenester.

Torsdag ophævede disciplinærdomstolen dommerens immunitet, og gjorde det muligt at kræve ham varetægtsfængslet. Han blev også frataget sin dommerstatus.

Polsk spion i Minsk

Sagen blev kendt, da Tomasz S. formelt tog på orlov fra 22. april til 10. maj. Men for en uge siden, optrådte han på propagandapressekonference i den hviderussiske hovedstad Minsk. Det statslige nyhedsbureau BelTA rapporterede, at dommeren havde bedt de hviderussiske myndigheder om “pleje og beskyttelse”.

Der er en straframme på 12 års fængsel, hvis han dømmes skyldig, og hvis han kommer tilbage til Polen.

Polsk spion eller ej – så er en ting sikkert. Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.