Tidligere hovedstad bliver europæisk kulturhovedstad

Europæisk kulturhovedstad i 2029 bliver den polske by Lublin, der to gange har været Polens hovedstad. Foto: PTO Stockholm.

LUBLIN: Polens tidligere hovedstad ad to omgange, er valgt til europæisk kulturhovedstad i år 2029. Det er tredje gang at en polsk by får titlen.


Den tidligere hovedstad – Lublin – den største by i Polen øst for floden Wisla – skal være europæisk kulturhovedstad i 2029. Det har EU besluttet.

-Vi har endnu en gang bevist, at Lublins kultur og dens skabere har et stort potentiale, siger borgmester Krzysztof Żuk i en kommentar over tildelingen. Det er tredje gang at en polsk by får titlen. I år 2000 var det Krakow og i 2016 havde Wroclaw den fine titel. I 1996 var København europæisk kulturhovedstad.

Den 8. største polske by

Lublin, der har cirka 330.000 indbyggere, er Polens otte største by. Her håber man, at titlen ikke kun vil gavne den lokale kultur, men også økonomien og samfundet i bredere forstand.

– Erfaringerne fra andre byer viser, at titlen har været et stærkt løft for udviklingen, skriver bystyret i en erklæring:

– Det betyder hundredvis af begivenheder, der kan tiltrække tusindvis af turister og give en enorm promovering i Polen og globalt. Det øger også mulighederne for at opnå flere europæiske midler, for at udvikle infrastruktur og støtte sociale og kulturelle initiativer, skriver Lublin bystyre.

Vigtig handelsby

Lublin ligger ved floden Bystrzyca på en højslette og er den største by øst for floden Wisla. Byen regnes for at være en af Polens ældste, og de første livstegn i området rækker tilbage til 500-tallet. Byen har med sin centrale placering mellem øst og vest været en vigtig handelsby siden Middelalderen.

To gange hovedstad

Lublin har i to omgang været Polens hovedstad. Første gang i november 1918, kortvarigt, da en midlertidig regering i det nye gendannede Polen mødtes i byen. Anden gang var i juli 1944, da den Røde Hær befriede byen. I januar 1945 blev Warszawa hovedstad igen. I nærheden af Lublin blev der bygget en koncentrationslejr – kendt som “Lublin reservatet”. Den blev senere en del af koncentrationslejren Majdanek.

I dag er Lublin en hastigt voksende industriby med udgangspunkt i landbruget, som har stor succes, bl.a. fordi jorden er meget frugtbar og naturen omkring byen er enestående. Lublin er i dag også mødested for kunstnere, videnskabsfolk, studerende og forretningsfolk.

Byens hovedstrøg

Lublins hovedstrøg, Krakowskie Przedmiescie, er det foretrukne sted for socialt samvær og underholdning både for byens borgere og turister. Der er mange kaffebarer, kunstneriske kældercaféer og restauranter at vælge imellem. Her er også den berømte slikbutik Semadeni, der har eksisteret i over 160 år. Lige i nærheden, på Lokietekpladsen, ligger Det nye Rådhus, som er sæde for de lokale myndigheder. På rådhustårnets balkon kan man hver dag ved middagstid se trompetisten, der spiller byens melodi på signalhorn.

Litewskipladsen fortæller den moderne bys historie. I begyndelsen af det 19. århundrede fungerede pladsen som paradeplads for hæren, og i dag fejres de nationale og religiøse helligdage her.

Tre monumenter pladsen hylder historiske begivenheder og personer: Grundloven af 3. maj, general Jozef Pilsudski, og Den ukendte soldats Grav. I nabolaget ligger aristokratiske paladser og mange smukke palæer fra begyndelsen af det 20. århundrede, samt de to historiske hoteller: “Europa” og “Lublinianka“.

Dansk venskabsby

Lublin har en dansk venskabsby. Det er Nykøbing Falster. Læs mere om den europæiske kulturhovedstad i 2029, polske Lublin herunder.

LINK: Polens turistorganisation POT om Lublin

Næsten 14.000 polakker evakueret fra Lublin

Flere nyheder

polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.