Næsten 14.000 polakker evakueret fra Lublin

Lublin
Borgerne i Lublin blev evakueret, da en 250 kilo stor bombe fra Anden Verdenskrig blev fundet. Her transporteres bomben til destruktion under politieskorte klokken 13:50 fredag. Foto: Miasto Lublin.

LUBLIN: Næsten 14.000 polakker blev fredag evakueret fra den tidligere regeringsby Lublin i den østlige del af landet.


14.000 polakker blev fredag evakueret fra deres hjem i den østpolske by Lublin. Det skete, da der blev fundet en 250 kilo stor bombe fra Anden Verdenskrig på et sted, hvor der tidligere var en lufthavn og en flyfabrik.

Lublin – en tidligere ”regeringsby”

Lublin blev regeringsby i Polen, da Sovjetunionen fik kontrollen over Polen i 1944. Det var selv om Polen havde en eksilregering i London. Bomben blev fundet hvor der tidligere lå en fangelejr for krigsfanger, en arbejdslejr og et sted hvor jødisk ejendom blev opbevaret. Ting der blev stjålet af nazi-tyskerne, oplyser den regeringskontrollerede tv-station TVP.

Det var under byggeriet af et nyt boligområde på stedet, at den gamle bombe blev opdaget.

Advaret om evakuering

Indbyggerne var på forhånd advaret om evakueringen, og 200 soldater og politibetjente gennemførte evakueringen og fjernelsen af bomben. Borgerne blev også bedt om at slukke for al gas, vand og el før de forlod deres hjem fredag. De blev kørt i busser til det lokale Arena Lublin stadion.

Klokken 14.00 fredag var bomben sikkert fjernet, og de næsten 14.000 borgere kunne komme hjem igen. Det sker ofte, at der findes ueksploderede bomber fra Anden Verdenskrig i Polen, som var det land i Europa der led de største tab.