Tysklands kansler: Polsk hus og mindested i Berlin

Der bliver et polsk hus og mindested i Berlin, var en af mange aftaler der blev indgået mellem regeringerne fra Polen og Tyskland tirsdag i Warszawa. Det er første gang siden 2018, der har været et tilsvarende tysk-polsk topmøde. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Tyskland er bevidst om sit historiske ansvar, siger den tyske kansler, der vil opføre et polsk hus og mindested i Berlin.


Tysklands kansler har meddelt, at der skal opføres et polsk hus og mindested i Berlin. Det skete tirsdag, efter møder mellem den tyske kansler Olaf Scholz og statsminister Donald Tusk. Det er det første tysk-polske topmøde i seks år. Forholdet mellem Polen og Tyskland har været køligt under skiftende Kaczynski-regeringer.

(Fortsættes under)

Polakker vil have krigsskadeerstatning fra Tyskland

– Tyskland vil forsøge at yde støtte til de mennesker, der overlevede besættelsen. -Det polsk-tyske hus skal være et synligt tegn mod glemsel og samtidig være en advarsel til fremtiden.

– Vi tyskere har forårsaget Polen en masse lidelser, og Tyskland er bevidst om sit historiske ansvar, sagde den tyske kansler i dag i Warszawa.

Sikkerhedsgarantier

Den tyske kansler Scholz forsikrede under en fælles pressekonference, at Tyskland og Polen vil stå sammen på sikkerheds- og forsvarsområdet.

Krigsskades erstatning

Scholz talte også om det følsomme spørgsmål om krigsskadeserstatning, som den tidligere polske regering havde krævet.

– Vi ved, hvad Tysklands holdning er til dette spørgsmål, men det ændrer ikke det faktum, at vi ønsker at tage os af, hvordan vi kan forbedre situationen, sagde den tyske kansler. Der var også en kommentar fra den polske statsminister på spørgsmålet.

– Jeg er ikke skuffet over den tyske regerings gestus, for der er ikke noget beløb, der kan skabe balance for det, der skete under Anden Verdenskrig, sagde Donald Tusk.

Ny aftale mellem Tyskland og Polen

Den tyske kansler sagde desuden på pressemødet:

– I dag har vi vedtaget en polsk-tysk handlingsplan, og takket være den har vi en lang række emner og projekter, som Polen og Tyskland vil samarbejde om i de kommende år til gavn for vores lande og af hensyn til fred, sikkerhed og vores velfærd i Europa. […] Det tætte partnerskab mellem Tyskland og Polen er meget vigtigt for os. Tyskland ønsker en stærk polsk stemme i Europa, understregede Scholz. Den polske statsminister nævnte også den ulovlige migration fra Rusland.

– Begge vores lande er ofre for den bølge af ulovlig migration, som Putin og Lukasjenko organiserede. Derfor har vi en fælles interesse i at modvirke den, sagde Donald Tusk.

Siden tirsdag morgen har regeringerne i Tyskland og Polen holdt fællesmøde for første gang siden 2018.

Mindested i Berlin og andre nyheder

Hos polennu.dk har vi fravalgt en betalingsmur til vores indehold, for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde med et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905 eller direkte til vores bank: Danske Bank: 4315 – Konto: 0012245351. Det vil være en stor hjælp! På forhånd, tak!

Polen, Tyskland og Holland forbereder sig på krig