USA forventer at Polens præsident holder ord

USA Polen TVN
USA har ladet udenrigsministeriets talsmand Ned Price tage sig af kommentarerne til den nye polske medielov. Der er i forhold et meget anspændt forhold mellem USA-præsident Joe Biden og Polen. Trods protester vil loven blive sendt videre til den ikke-anerkendte forfatningsdomstol, der styres af regeringen. Foto: White House.

WASHINGTON: USA forventer at Polens præsident gør ord til handling om ny medielov. Uofficielt sendes loven videre til forfatningsdomstolen.


USA: Den polske medielov handler ikke bare om en amerikansk virksomhed, men om presse og mediefriheden, der bliver groft krænket, siger Ned Price der er talsmand for den amerikanske udenrigsminister på et pressemøde.

USA forventer veto mod medielov

– Vi ser gerne at præsident Duda genbekræfte sine tidligere udtalelser om ytringsfriheden og de fælles værdier, som vores relationer er baseret på, siger Ned Price. Han opfordrer præsident Duda til at nedlægge veto mod loven. Det polske senat nedlagde i september veto mod medieloven, men fredag genoptog parlamentets underhus behandlingen, og vedtog forslaget trods veto.

– Det er kendt, at ejeren af ​​TVN er det amerikanske selskab Discovery. Vi ønsker selvfølgelig, at vores virksomheder behandles ordentligt over hele verden, men det her handler om langt mere end én virksomhed, siger talsmanden. Han vil til gengæld ikke svare på, hvordan en endelig vedtaget ​​medielov vil påvirke de polsk-amerikanske forhold. USA har tidligere truet med indrejseforbud til den polske ledelse samt økonomiske og sikkerhedspolitiske sanktioner.

– Jeg tror ikke, det giver mening at overveje hypotetiske situationer, fordi vi netop håber, at de vil forblive hypotetiske, sagde Price.

Uofficielt: Medielov til forfatningsdomstol

Men det hypotetiske kan hurtigt blive til virkelighed. Flere kilder siger til polennu.dk, at det allerede er besluttet, at præsident Andrzej Duda sender loven videre til den regeringskontrollerede forfatningsdomstol. Det er den samme domstol som ikke anerkendes internationalt, da dommerne er politisk udpeget, og styret af Kaczynski-regeringen.

Præsident Andrzej Duda har tidligere taget afstand fra medieloven, men han kan overbevises om det modsatte, sagde partiformand Jaroslaw Kaczynski i fredags. Sagsbehandlingstiden ved forfatningsdomstolen kan blive et stort problem for TVN, der står foran at skulle forny sendetilladelser.

Polakker kræver veto af præsident mod ny medielov

Underskriftindsamling

En spontan underskriftindsamling med krav om at præsident Andrzej Duda nedlægger veto mod forslaget, havde mandag samlet 2,5 millioner polakker.

LINK TIL UNDERSKRIFT INDSAMLING

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.