SZCZECIN: Baltic Pipe gasledningen åbnes tirsdag af den danske og polske statsminister. Men gassen til ledningen blev først købt i fredags.
Baltic Pipe: I dag er der fest og farver i det nordlige Polen. Gasledningen mellem Polen og Danmark, der skal sikre Polen uafhængighed af russisk gas, åbnes tirsdag formiddag. Den kontroversielle – og nu bekvemme – gasledning har været planlagt i flere år. Alligevel var det først fredag, at Polen fik indkøbt gas, der kunne løbe gennem den nye ledning.
Den manglende gas til den nye forbindelse, betød at energiministeren bag Baltic Pipe projektet blev fyret tidligere på året, og det har været et større drama at få indkøbt gassen. Ikke mindst i den nuværende krise.
Baltic Pipe gas reddet på målstregen
Men i 11. time er det så endelig lykkedes den polske regering at undgå en skandale i milliardklassen med en Baltic Pipe gasledning uden gas. Det er Danmark der har bygget forbindelsen, men Polen er forpligtet til at betale en afgift for transporten af gassen, og så selv om der ingen gas er at transportere.
Ti års gaskontrakt
Norske Equinor, som engang hed Statoil, har indgået en ti årskontrakt med det polske energiselskab PGNiG. Aftalen omfatter årlige leverancer på 2,4 milliarder kubikmeter gas, der skal leveres gennem den nye Baltic Pipe-gasledning.
– Equinor er en energileverandør med en bred vift, og vi har været hovedleverandør af gas til Europa i 45 år. Jeg er meget glad for, at vi gennem denne gasaftale fastslår at vi er en pålidelig energipartner – også for Polen. Equinor arbejder også sammen med lokale virksomheder om at udvikle store havvind- og solprojekter i Polen, og vi ser frem til at videreudvikle vores energisamarbejde med PGNiG og Polen i den kommende tid, siger Equinors Irene Rummelhoff.
Regeringschefer åbner Baltic Pipe
Danmarks statsminister Mette Frederiksen og hendes polske kollega Mateusz Morawiecki åbner for hanerne for Baltic Pipe tirsdag formiddag. Den norske statsminister har meldt afbud. Den danske klima, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen deltager også i åbningen, sammen med formanden for Energinet, tidligere minister Mogens Lykketoft.
LINK: Meddelelsen om aftalen
Aftalen mellem Polen og Norge svarer til 15 procent af det årlige forbrug i Polen. Kontraktperioden løber fra den 1. januar 2023 og frem til 1. januar 2033.
LÆS MERE: Baltic Pipe
Om det tidligere Statoil
Det tidligere Statoil – nu Equinor – er et internationalt energiselskab, der er forpligtet til at omdanne naturressourcer til energi for mennesker og ti fremskridt for samfundet. Equinors portefølje omfatter olie og gas, vedvarende energi og lavemissionsløsninger med en ambition om at blive et netto-nul energiselskab i 2050. Selskabet har hovedkontor i Stavanger og er den førende operatør på den norske kontinentalsokkel og repræsenteret i cirka 30 lande verden over. Siden 2018 har virksomheden været aktiv i offshore vindenergisektoren i Polen. Equinor udvikler sammen med partneren Polenergia nogle af de mest avancerede havvindprojekter i Polen på i alt 3000 MW. I 2021 købte Equinor det polske vedvarende energiselskab Wento med en 1600 MW solenergiprojektledning i vedvarende energi på land i Polen.
We’re proud to announce a 10-year gas sales agreement with Poland’s PGNiG. We will export around 2.4 billion cubic metres of gas/year through the new Baltic Pipe. Equinor has been a key gas supplier to Europe for 45 years, and we look forward to extending our offering to Poland.
— Equinor (@Equinor) September 23, 2022