Søfartsmuseet i Helsingør er et af de steder, hvor medarbejderne har været udstyret med to ansættelseskontrakter. En rigtig, og en til at vise de danske myndigheder og fagforeninger. Arkivfoto.
KØBENHAVN: Den danske entreprenør-koncern Pihl & Søn har i flere år brugt polske firmaer, der er kendt for at fuske med ansættelseskontrakter.
Den danske entreprenørkoncern Pihl & Søn har hyret polske firmaer, bl.a. til en opgave på Søfartsmuseet i Helsingør, hvor de ansatte polske arbejdere er blevet udstyret med to kontrakter. En som gælder aftaleforholdet, og en anden der er til fremvisning for danske myndigheder.
Arbejdstilsynets dom
Den danske entreprenørkoncern er ansvarlig for de polske arbejdere, det fastslog Arbejdstilsynet under et besøg i marts på en af koncernens byggepladser i Aarhus, hvor samme konstruktion er anvendt.
– Oplysningerne bekræfter vores værste anelser om, at dette system med dobbeltkontrakter er mere reglen end undtagelsen, siger sekretær i 3F, Palle Bisgaard til Politiken.
Halv løn til polakker
Dobbelt-kontrakterne betyder bl.a., at en polsk arbejder får cirka 16.000 kroner brutto for en måned, hvor lønnen skal være på cirka 49.000 kroner, så længe arbejdet udføres i Danmark.
Kendte til forholdene
Selv om Pihl & Søn ikke formelt selv har ansat medarbejderne, så har selskabet de sidste 3 – 4 år vidst, at det var den måde deres polske samarbejdspartner arbejdede på. Det siger 3F sekretæren til TV2 News.
Også Arbejdstilsynets notat fra marts i år, fastslår at de polske medarbejdere reelt er ansat af Pihl & Søn.
Markante byggerier
Pihl & Søn har brugt polske underleverandører til byggerierne: Bestseller, Aarhus Havn – Copenhagen Towers, Ørestaden, København – FN byen, Nordhavn, København – Søfartsmuseet, Helsingør Havn – SEB Huset, Kalvebod Brygge, København – Allerhuset, Københavns havn.
Tvivlsomt arbejdsmiljø
Pihl & Søn er også kritiseret for arbejdsmiljø-forholdene. Flere arbejdsulykker er ikke blevet indberettet, og i marts døde en polsk medarbejder, på grund af manglende afstivning. Entreprenørkoncernen måtte i august betale en million kroner for at underbetale polske betonarbejdere, og i maj måtte koncernen igen til lommerne, af samme grund.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske entreprenørkoncern.