KØBENHAVN: En artikel af udenrigsredaktør Anna Libak i Weekendavisen, har fået en Polen-ekspert fra SDU og en redaktør til tasterne. Weekendavisen har onsdag afvist at bringe deres reaktion. Se den her.
Weekendavisen: Udenrigsredaktør Anna Libak, har med en analyse af ”Østeuropa” i avisen den 26. november, fået Lektor emeritus, Svend Gottschalk Rasmussen, SDU og redaktør Jens Mørch, polennu.dk til tasterne. Onsdag aften har Weekendavisen takket nej til indlægget, hvorfor det bringes her:
Weekendavisen har ikke opdaget, hvad der sker i Polen
Weekendavisen udlandsredaktør Anna Libak kommer i artiklen ”Hvorfor er Østeuropa ikke woke?” med nogle synspunkter, der kalder på nogle kommentarer.
Indledningsvis slår Anna Libak i Weekendavisen de tidligere østbloklande sammen under et og kalder dem for ”Østeuropa”. Situationen og forholdene i de tidligere østbloklande (Bulgarien, Rumænien, Ungarn, DDR, Polen, Albanien, Tjekkoslovakiet, Sovjetunionen incl. Estland, Letland, Litauen, Ukraine m.v.) er vidt forskellige, og det bør udlandsredaktøren vide. Uden denne analyse giver indlægget slet ikke mening. Geografisk set er den polske by Lodz i øvrigt centrum af Europa, og Polen hører til i Centraleuropa.
Dernæst skriver Anna Libak i Weekendavisen:
Polen og Ungarn, ja i det meste af Østeuropa, kommer der i disse år ting ud af munden på ledende politikere, som er utænkelige i de øvrige EU-lande. Som at det normale er at være heteroseksuel. At ægteskab er mellem mand og kvinde. At kvinder bør få flere børn. At abort er mord. At køn helt og holdent er bestemt af biologi. – Så hvordan kan de finde på at sige det? Hvorfor skammer de sig ikke? I de øvrige EU-lande vækker det ramaskrig, hvis en ledende politiker udtaler sig sådan.
Hvis ikke Anna Libak har konstateret, at der har været et voldsomt ”ramaskrig” i Polen, så følger udlandsredaktøren ganske enkelt ikke med. Polen er ikke et tilbagestående land, og polakkerne finder sig ikke i mere. Siden den forfatningsstridige forfatningsdomstol i oktober strammede abortreglerne, har Polen været lammet af store demonstrationer og strejker. Hele den unge generation, især kvinderne men så sandelig også mændene, har regelmæssigt deltaget i de største demonstrationer siden 1989. Hvilket ramaskrig kan være højere?
Og Libak skriver endvidere:
Men selvfølgelig var der masser af mennesker i Warszawapagt-landene, der hemmeligt drømte om at være fri for sovjetisk overherredømme.
Det var ikke hemmelige drømme. Da Sovjetunionen med resten af verdens velsignelse overtog Polen, var der 30.000 kommunister i landet. Polakkerne har hele tiden kæmpet mod den kommunistiske overmagt, første gang og mest kendt var begivenhederne i 1956 i Poznan, igen i 1970 i Gdansk, og senere kom begivenhederne i forbindelse med Solidaritets opståen, som vakte genklang i hele verden. Polakkerne ønsker et frit og demokratisk Polen – og den trang har de naturligt nok altid haft.
De aktuelle problemer i Polen, kan ikke fremstilles på en akademisk og matematisk formel. Situationen er, at det er lykkedes en flok politikere med Jaroslaw Kaczynski i spidsen at tiltage sig meget mere magt, end forfatningen berettiger dem til, og ved at give store gaver til bestemte sociale grupper og love guld og grønne skove bl.a. ved hjælp af EU-milliarder, de hvert år får bevilliget, har de opnået et knebent flertal ved de seneste valg. De byggede deres magt på den fattigere og mere uoplyste del af den polske befolkning.
Polakkernes opbakning
Og når Anna Libak konkluderer, at polakkerne bakker op om deres regering, så er det heller ikke rigtigt. Da Polens nuværende ledelse kom til magten i 2015, var det med opbakning fra 37 procent af polakkerne. Men grundet stort stemmespild (spærregrænser) og en polsk valglov der favoriserer vinderen, fik Kaczynskis parti magten i parlamentet og dermed i regeringskontorerne. Siden har man systematisk – med hele verden som vidne – raget til sig, taget magten over public servicemedierne, sat sig tungt på statsejede virksomheder med egen vinding for øje, samt på skandaløs vis og på trods af EU-domstolen – overtaget domstolene og forfatningsdomstolen. De instrumenter – og en forgyldt katolsk kirke – har Kaczynski brugt for at fastholde magten. Alt sammen for at kunne gøre klar til de dengang kommende valg, nemlig parlamentsvalget sidste år og derefter det tvivlsomme præsidentvalg i år. Efter de ”sejre” har den polske Kaczynski-ledelse nu endelig vist sit sande ansigt, som vi er mange, der har advaret om.
Regeringspartiet er i skrivende stund styrtdykket i målingerne, og mere end 70 procent af polakkerne kræver Kaczynskis afgang. Mere end 80 procent af regeringspartiets egne vælgere er imod de nye abortstramninger. Det kan man da vist godt kalde en ramaskrig, selv om det tilsyneladende er forbigået redaktørens opmærksomhed. Det startede med abort-spørgsmålet i oktober og fortsatte så med det mulige veto mod EU-budgettet pga. retsstats-kravet, noget, der i realiteten kan medføre et Polexit.
Mere på vej
I marts vil den polske regering så præsentere en plan for, hvordan regeringen kan overtage alle polske medier. Det er simpelthen blevet for meget for især den yngre del af den polske befolkning, men nok også mange andre. Det, vi er vidne til nu, er en slags ”kulturkamp”, en kamp mod meget konservative værdier, der især er repræsenteret i den polske katolske kirke, hvis tag i befolkningen er stærkt vigende bl.a. pga. mange skandaler i forbindelse med polske præsters seksuelle overgreb mod mindreårige.
Med Anna Libaks misforståede fremstilling af forholdene i Polen, giver hun blot ny uigennemtænkt næring til Kaczynski-regimets argumentation om udlandets syn på Polen. Det var vel ikke meningen?
Giv polakkerne støtte og håb ved at beskrive de faktiske forhold som de er.
Venlig hilsen
Lektor emeritus fra SDU, Svend Gottschalk Rasmussen
Chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk