Europa-parlamentet gentager kritik af Polen

    beata_szydlo_donald_tusk_eu_polen

    Polens tidligere statsminister Donald Tusk var på hjemmebane, da han som EU-præsident tirsdag besøgte den nuværende statsminister Beata Szydlo, hvor også flere andre polske ministre deltog. Formanden for regeringspartiet i Polen, Jaroslaw Kaczynski, beskylder Donald Tusk for at stå bag den internationale kritik af Polen. Anledningen var dog forberedelserne til fredagens EU-topmøde, hvor der skal diskuteres ændringer i EU efter det britiske nej til fortsat medlemskab. Privatfoto.


    STRASSBOURG: Polens arrogance overfor det internationale samfund, har fået et overvældende flertal i Europa-parlamentet til at gentage kritikken af Polen.


    Onsdag stemte de folkevalgte medlemmer af Europas parlament for en skarp kritik af Polen for anden gang.

    510 stemmer for

    Resolutionen, der skal opfattes som endnu et gult kort til den polske regering, blev vedtaget med 510 stemmer for, 160 imod og 29 der stemte blankt. I alt står seks partigrupper med over 600 medlemmer i parlamentet bag udarbejdelsen af ordlyden i resolutionen.

    Flere anklagepunkter

    I den vedtagne resolution udtales der skarp kritik af krisen omkring Højesteret, den nye medielov, nye beføjelser til politi og myndigheder samt udrensninger i den offentlige sektor.

    Urskov

    Men der er ikke alene kritik af demokratiet i Polen. Resolutionen indeholder også en protest mod planerne om at reducere Bialowieza skoven, Europas eneste urskov, ved at tillade øget træfældning. Den enestående urskov ligger i det østlige Polen.

    Vi er med jer

    Før afstemningen var der en kort debat i Europa-parlamentet, som i den målestok er under en time.

    – Jeg vil gerne sige til det polsk folk: Vi kæmper for jer, ved siden af jer – ikke imod jer. Jeg vil bede den polske regering om at stole på sit folk – brug ikke frygten til at holde borgerne som gidsler. Hvorfor er i bange for domstolene? – hvorfor renser I ud i medierne, spurgte lederen af den socialdemokratiske gruppe i parlamentet.

    Det har polakkerne ikke stemt på

    Den tidligere polske EU-kommissær Janusz Lewandowski siger, at kritikken ikke er rettet mod polakker, men mod den polske regerings misbrug af magten.

    – Polakkerne har ikke stemt for en lammelse af retssystemet, eller for udrensninger af kritikere i medierne.

    – Polakkerne har heller ikke stemt for at ødelægge den offentlige sektor eller for krænkelser af privatlivets fred, sagde Janusz Lewandowski, der sluttede som kommissær i 2014, og som siden var rådgiver for Polens daværende regering.

    Flertal uden flertal

    Polens regering fik flertal i parlamentet ved seneste valg ved at få 37,5 procent af stemmerne ved valget i oktober sidste år. Et stort valgspild og den polske valglov betød, at Lov og Retfærdighedspartiet kunne indtage regeringskontorerne uden støtte fra andre partier og med opbakning fra lidt mere en hver tredje polak.

    Bland jer uden om

    Medlem af Europa-Parlamentet for Polens regeringsparti, Ryszard Legutko afviste kritikken fra de folkevalgte, og beskyldte Europas flertal for at ville bestemme over polske forhold. Han mener, at polakkerne overholder tredelingen af magten, som man gør i et demokrati.

    Endnu en afvisning

    Det polske regeringsparti og regeringen står tilsyneladende helt fortsat klippefast på at afvise den stærkt stigende kritik. Tidligere på ugen var det internationale samfunds vagthund, Venedig kommissionen i Warszawa, og fik en kølig modtagelse.

    Ingen forståelse

    Det nye polske demokrati har fortsat ikke forstået alvoren i kritikken, og Polen har nu uden tvivl brudt de såkaldte Københavner-kriterier, aftalen mellem Polen og EU, der blev indgået i København i december 2002. Men også en lang række andre internationale aftaler er blevet brudt med de polske forandringer.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Polen tager ikke international kritik alvorlig

    Irritation over Polen

    Der er stor irritation over Polen, der risikere at miste sin opbakning fra mange traditionelle venner i Europa, siger flere kilder til polennu.dk.

    Stemmeret i fare

    EU har truet Polen med at fratage landet stemmeretten, men også på en lang række andre områder kan polakkerne blive straffet internationalt for aftalebruddet med Europa og de fundamentale demokratiske spilleregler. De europæiske parlamentarikere og embedsmænd frygter demokratiske tilstande som i Hviderusland.

    Tusk står bag

    Regeringspartiets formand, Jaroslaw Kaczynski der stædigt nægter at lytte til kritikken, har derimod beskyldt den tidligere polske statsminister Donald Tusk, der nu er EU præsident, for at stå bag hetzen fra EU mod Polen. Han mener også, at Donald Tusk indgik en hemmelig aftale med Vladimir Putin om at slå hans bror ihjel ved en flyulykke i Smolensk i 2010.

    Gammelt nag

    I 2005 ødelagde brødrene Kaczynski Donald Tusks drømme om at blive Polens præsident, ved at udsprede et falsk rygte om Tusk-familiens relationer til tyskerne under Anden Verdenskrig. Den falske beskyldning betød, at Donald Tusk trods sejr i første valgrunde, tabte til Lech Kaczynski i anden valgrunde.