Flere protester og aktioner mod gasledning til Polen

Mandag var præget af protestaktioner flere steder langs den planlagte Baltic Pipe gasledning, der skal sende norsk gas til Polen gennem Danmark. Foto: BalticPipeNejtak2020.

KØBENHAVN: Protesterne mod Baltic Pipe gasledningen til Polen fortsætter. Mandag var der flere aktioner og fysiske blokader mod byggeriet.


Aktivister begyndte mandag med at låse sig fast til entreprenørmaskiner, så arbejdet med bygningen af den kontroversielle gasledning – Baltic Pipe – blev forsinket. Og dagen igennem var der flere aktioner i forsøget på at stoppe arbejdet med gasledningen. Mange i de områder hvor ledningen skal løbe i Danmark var med, men også miljøforkæmpere fra hele landet deltog.

– Energinet (statslig bygherre, red.) og den danske regering spiller hasard med vores klima og fremtid, når de gang på gang giver grønt lys til nye massive investeringer i fossil infrastruktur. Baltic Pipe er det seneste skud på stammen, og derfor har grupper af aktive borgere her til morgen valgt at markere deres modstand mod projektet med blokader og andre aktioner, sagde Rune Hansen, talsperson for Aktionsdagen imod Baltic Pipe, inden løjerne begyndte.

LÆS  USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

Det er ikke en enkelt organisation der står bag protesterne, men flere grupper der er uafhængige og selvorganiserede, men med det fælles formål at få stoppet Baltic Pipe projektet.

LÆS  USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

– Hver dag vi forsinker projektet, forsinker vi også den igangværende klimakrise. Danmark skal med det samme stoppe investeringer i kul og fossilgas, hvis vi skal have noget håb om at leve op til Paris-aftalen og regeringens egne målsætninger om grøn omstilling, siger Rune Hansen.

Miljøministeren gemmer sig

– Polen regner ikke med at nedbringe deres massive forbrug af kul og fossilgas, men vil blot at købe fossilgas fra et andet sted. Derfor strider Baltic Pipe imod Polens grønne omstilling. Hvis den danske stat virkelig ønskede at bidrage til Polens grønne omstilling, ville regeringen og Energinet sælge dem vindmøller og solceller, siger Rune Hansen.

LÆS  USA giver grønt lys til F-16 uddannelser i Danmark

– Regeringen regner med at afsætte rundt regnet 1,6 milliarder kroner om året mellem 2020-2030 til grønne tiltag. Alene den danske del af Baltic Pipe vil koste skatteyderne mellem seks og syv milliarder kroner, siger talspersonen for Aktionsdagen mod Baltic Pipe.

LÆS  USA giver grønt lys for F-16 kampfly til Ukraine

Baltic Pipe gasledningen har til formål at gøre Polen uafhængig af russisk gas. Derfor har Norge, Danmark og Polen aftalt at polakkerne med Baltic Pipe kan få norsk gas gennem Danmark. Aftalen betyder at gasledningen, der har en kapacitet på fire gange det danske forbrug, går tværs over Jylland, Fyn og Sjælland. Næsten 2.000 lodsejere bliver berørt at byggeriet.

LÆS  MEP: Kommissionen er løbet tør for undskyldninger

Auktionsgruppen er tilfreds med de mange aktioner og protester mandag, oplyser en talskvinde for gruppen.

Klimaminister Dan Jørgensen har afvist at kommentere sagen. Imens lover de mange protest- grupper flere aktioner i fremtiden.

LÆS  Kong Frederik X til samtale med præsident Duda

SE OGSÅ: DR2 Deadline om Baltic Pipe

Modstanderne af Baltic Pipe har udarbejdet et borgerforslag om at stoppe Baltic Pipe. På den måde ønsker gruppen at tvinge Folketinget til at tage stilling til projektet, der ikke har været til behandling i det danske parlament. Gruppen samler underskrifter ind på:

BORGERFORSLAG: Baltic Pipe Nej, tak.