Kvinden der skabte venskaber i øst og vest: 100 år i dag

100 år tove smidth
Tove Smidth fylder 100 år i dag. På billedet er fødselaren i selskab med tidligere FN-formand og minister Mogens Lykketoft og den forhenværende polske præsident Lech Walesa i 2019. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

KØBENHAVN: Kvinden bag de første venskabsbyer mellem øst og vest – tidligere borgmester og journalist Tove Smidth, fylder 100 år i dag.


Tidligere borgmester i Gladsaxe, Tove Smidth, fejres i dag i anledning af sin 100-års fødselsdag. Tove var hjernen og hjertet bag det første venskabsbysamarbejde over Jerntæppet, mellem polske Koszalin og danske Gladsaxe. Det er en af mange grunde til, at Smidth er den dansker nogensinde, der har modtaget flest medaljer fra Polen – både før og efter Europas genforening.

Lech Walesa pris

I 2019 modtog Tove Smidth en pris af den tidligere polske præsident Lech Walesa, der overrakte prisen personligt til Tove Smidth i København Universitets historiske festsal. Det var Lech Walesa Frihedspris 2019.

(Artiklen fortsætter under billede)

100 år Tove Smidth
Tove Smidth på København Universitet, hvor hun modtog Lech Walesa Frihedspris 2019 af præsidenten selv. Foto: Lars Møller, polennu.dk

Tove Smidth er formentlig den dansker, der har gjort mest for at fremme samarbejdet, dialogen og forståelsen mellem Danmark og Polen og mellem danskere og polakker i nyere tid, vurdere polennu.dk.

Første venskabsby

Allerede da Tove Smidth kom i Gladsaxe byråd i 1966, begyndte hun at arbejde for, at byen ikke kun skulle have venskabsbyer i Norden og i Vesteuropa, men også øst for det daværende Jerntæppe. Trods stor modstand, lykkedes det Tove Smidth med en stædig indsats, og med støtte fra bl.a. den daværende polske ambassadør, at etablere det første danske venskabsbånd med en by i Østblokken. Den polske by Koszalin og Gladsaxe Kommune blev venskabsbyer i 1967. Tove Smidth mente, og mener stadig, at de to byer ligner hinanden, og har meget til fælles.

Tove Smidth afløste Erhard Jakobsen som borgmester i Gladsaxe i 1974, og blev igen landskendt da hun blev næstformand under Anker Jørgensen i Socialdemokratiet. Trods den daværende statsministers utallige invitationer til at Tove skulle blive minister, ville hun ikke slippe de lokale tøjler, trods de mange lokkende tilbud. Tove Smidth har altid gået sine egne veje for en større sags tjeneste.

Æresborger i Polen

I 2009 modtog Tove Smidth titlen som Æresborger i Koszalin sammen med en medalje. Men det er ikke den eneste polske hæder der har ramt den tidligere borgmester og fødselar. Tove Smidth er også blevet tildelt en polsk kulturordens medalje, den polske stats fortjenstmedalje i sølv og guld, og en polsk Røde Kors medalje for sin indsats i forbindelse med nødhjælpstransporter under krigsretstilstanden i Polen 1981-1982. Efter vores oplysninger, har Tove Smidth i sit nu 100 år lange liv, modtaget 11 polske medaljer

Støtte under kommunismen

– Tove Smidth har utrætteligt arbejdet for samarbejde og forståelse mellem Polen og Danmark i mange år. Også hendes store indsats for at hjælpe polakkerne under kommunismen, har gjort Tove Smidth til et kendt og elsket ansigt mange steder i Polen, siger Radek Krajewicz, der er tidligere medarbejder på Polens ambassade i København gennem ti år, til polennu.dk.

Dejligt menneske

– Tove Smidth er ikke ”kun” elsket i Polen på grund af hendes store varme engagement i landet, men også fordi Tove er et utrolig sødt, charmerende og meget begavet menneske, som det altid er en dejlig og berigende oplevelse at være i selskab med, siger Radek Krajewicz.

Journalist interesse siden 1944

Tove Smidth fik interesse for journalistik allerede i 1944. Den gang var hun på vej fra Fyn til København, og da hun faldt i snak med redaktøren for Brugsforenings Bladet (i dag Samvirke, red) begyndte hendes interesse for faget. Fem år senere, i 1949 blev Tove uddannet som journalist.

100 år med flot forløb

Tove Smidth var ansat i Danmarks Radio fra 1963 til 1989, hvor hun officielt gik på pension. Hun var formand for Gladsaxe Teater fra 1981 til 2001. Organisatorisk næstformand i Socialdemokratiet 1983 til 1984, og formand for regeringens børnekommission i 1979. Borgmester i Gladsaxe fra 1974 til 1983, og medlem af Københavns amtsråd fra 1970 til 1974.

I dag fylder Tove Smidth 100 år, men hvis man vil hilse på fødselaren, kan det ske på tirsdag på Killdegården i Gladsaxe. Det er på Kildebakkegårds alle 165. Det begynder klokken 19.00.

Her vil Gladsaxes nuværende borgmester og en repræsentant for den danske regering, være til stede. Trods sin høje alder, er Tove frisk og i fuld vigør, selv om bentøjet driller til tider.

STORT og HJERTELIGT tillykke til Tove med de 100 år fra polennu.dk.

LINK: Omtale af Tove Smidth af Ritzau