Polen vil tillade hash og narko til eget forbrug

cannabis_hash_marihuanna_polen

Hvis den polske justitsministers forslag bliver til lov, bliver det i fremtiden tilladt at have en joint på sig. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polen liberaliserer narkotika-lovgivningen. Regeringen vil satse på forebyggelse og behandling i stedet for kriminalisering og straf.


Polens justitsminister Krzysztof Kwiatkowski har offentliggjort regeringens forslag til en ny lov om narkotika og andre euforiserende stoffer.

Forslaget betyder øget forebyggelse og behandling af stofmisbrug, samtidig med at brugerne afkriminaliseres. En politik der er stik modsat den danske.

Absurd straf

– Vi vil koncentrere indsatsen om forebyggelse og behandling, ikke om straf, sagde Polens justitsminister Krzysztof Kwiatkowski, da han kommenterede lovforslaget i TOK FM.

– At straffe en person for at have en joint på sig er absurd, sagde Kwiatkowski og tilføjede:

– Staten skal hjælpe narkomaner med at komme ud af misbrug, i stedet for at til at forfølge dem.

Den nuværende polske lov giver straffe på op til 3 års fængsel for besiddelse af selv små mængder ulovlige stoffer, mens bagmændene risikerer op til 10 års fængsel. Straframmerne bliver også ændret med den nye lov, som også vil afhjælpe Polens store problem med overfyldte fængsler.

Tjekkisk forbillede

Liberaliseringen af den polske narkotika-lovgivning kommer efter Tjekkiets beslutning om at afskaffe straffe for besiddelse af små mængder ulovlige stoffer.

Det polske lovforslag sendes til vedtagelse i Sejmen i april.