Polens præsident Andrzej Duda – her under et besøg i Danmark – har nedlagt veto mod to forslag i en kontroversiel lovpakke der ville betyde en ende for demokratiet i landet. Det overraskende veto kan være tegn på intern splittelse i regeringspartiet, mener flere iagttagere i Polen. Foto: Lars Møller, polennu.dk.
WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har overraskende meddelt at han ikke kan godkende to ud af tre love i en ny kontroversiel lovpakke.
Polens præsident Andrzej Duda har overraskende nedlagt veto mod dele af parlamentets lovpakke, som reelt ville betyde et ophør af retsstaten og af demokratiet i Polen. Det var ventet af alle iagttagere, at præsidenten ville skrive under. Men sådan gik det ikke. I dag sagde han om forslaget:
– Beklageligt at det (lovforslag, red.) ikke er blevet forelagt mig først, ingen har kunnet rådføre sig med mig., sagde Duda.
Reform uden splittelse
Andrzej Duda sagde på pressemødet, at han fortsat vil have en reform af retsvæsenet i Polen, og at det er meget nødvendigt, men at han ikke vil have en løsning der deler polakkerne og Polen.
Duda sagde også, at lovpakken ikke harmoner med regeringspartiets arbejdsprogram. Præsidenten vil nu sende forslagene tilbage til parlamentet, og komme med sine forslag i løbet af to måneder.
Krisemøde
Præsidentens udmelding er overraskende, og har fremkaldt krisemøde i Lov og Retfærdighedspartiets hovedkvarter i Warszawa mandag eftermiddag. Internt forlyder det, at mange af partiets medlemmer også har protesteret mod de kontroversielle forslag der har fået langt over 100.000 demonstranter på gaden i weekenden.
Polens top til møde
Mandag eftermiddag er der møde på Belvedere Slottet i Warszawa med deltagelse af præsident Duda, parlamentsformændene (Sejmen og Senat) og statsminister Beata Szydlo om den nye situation. Mødet begyndte klokken 16.00.
Ikke kommunisme tilbage
Under sin tale gik Duda også direkte imod argumentationen for lovændringer fra regeringspartiet, som han selv blev opstillet af. Ifølge flere polske medier var Jaroslaw Kaczynski – Polens stærke mand – ikke informeret om præsidentens beslutning forinden. Og det er nyt i polsk politik, hvor præsidenten normalt behandler partiformanden med stor respekt, selv om det ifølge den polske forfatning bør være modsat.
Polens ekspert
Danmarks førende ekspert om Polen og polske forhold, lektor Svend Gottschalk Rasmussen siger til BT mandag:
– Jeg var skeptisk over for præsidenten. Men han må have set, at det hele var ved at køre af sporet. Og specielt det, at han har nedlagt veto mod, at regeringen og parlamentet kan påvirke, hvem der skal sidde i Polens Højesteret, er vigtigt. Hvis han havde skrevet under på lovene, så var det stort set lig med, at alle dommerne i Højesteret måtte gå af, siger han.
Krisen ikke slut
Problemerne i Polen er dog langt fra overstået, men præsidentens veto er en positiv overraskelse for Svend Gottschalk Rasmussen.
– Krisen er ikke slut. Og vi må vente og se, hvad der sker de kommende dage. Men jeg er behersket optimist. Folket har sagt nej, og det har kunnet høres hele vejen i præsidentpaladset, slutter han til BT.