Bill Clinton: Jeg fejlede i forhold til Rusland

Bill Clinton mener han fejlede i forhold til Moskva, ligesom han mener at polakkerne fravalgte Kaczynski-regeringen på grund af for gode forbindelser mellem den og Moskva. Billedet er fra Georg Bush begravelse, hvor Clinton-parret, Barack Obama og Georg Bush junior hilste på det polsk præsident-ikon Lech Walesa. Foto: LWI.

WASHINGTON: Polakkerne fravalgte den tidligere regering, fordi den var for tæt på Moskva, siger tidligere USA-præsident Bill Clinton.


Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, mener at han fejlede i hans forsøg på at gøre Rusland til en partner. Det siger han i en samtale med den nuværende præsident Joe Biden og tidligere præsident Barack Obama, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

– Polakkerne stemte det tidligere regeringsparti ud, fordi de mente, at de var for tæt på russerne, sagde Clinton i samme forbindelse. Han sagde også, at man i Central- og Østeuropa frygter at USA isolere sig fra resten af verden.

(Fortsættes under)

Putin
Bill Clinton, amerikanske præsident fra 1993 – 2001, siger at den russiske diktator Vladimir Putin allerede i 2011 overfor ham, gjorde det klart at Rusland ikke ville respektere aftalerne om Ukraine. I 2008 foreslog Putin, at Polen og Rusland skulle dele Ukraine mellem sig. Arkivfoto.

NATO 25 år og Bill Clinton

Den tidligere præsident mindes også, at han var i Prag i anledning af 25-året for NATO’s udvidelse med Polen, Tjekkiet og Ungarn.

– De ved, hvad det vil sige at leve uden demokrati. De ved, hvad det vil sigeikke at være frie. De går helhjertet ind for præsident Bidens støtte til Ukraine.

– Det var utroligt. Alle kom hen til mig og sagde, fortæl os, at vi ikke skal igennem dette igen. Fortæl os, at Amerika ikke kigger den anden vej igen. Vi har brug for jer, fortalte Bill Clinton i en populær podcast med kendte skuespillere.

– Polen, som er et meget konservativt land, kulturelt og religiøst, stemte helt tydelig for at droppe det gamle parti, fordi de mente, at det var for tæt på russerne, sagde Bill Clinton henvendt til Biden og Obama.

Afhængig af USA

Biden siger, at hver gang han går til topmøder mellem ledere og statsoverhoveder, så tager lederne fra de andre lande ham til side og fortæller, at han skal vinde valget, fordi deres eget demokrati afhænger af det. Obama mener, at årene med Donald Trumps administration bidrog til erosionen af demokratiet i verden.

– Folk som Putin er blevet opmuntret, og vi har set det kinesiske folk, og selv lande, der før var demokratier, er begyndt at gå baglæns, fordi de stadig ser på Amerika som en rollemodel, sagde Obama.

polennu.dk har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

Lech Walesa i USA: Vi har en historisk chance