Polen har klaret sig bedst blandt de nye EU-lande

EU formandskab Danmark
Bank Pekao har kigget på de nye EU-lande, og kigget 20 år tilbage på den økonomiske udvikling. Polen har klaret sig dobbelt så godt økonomisk, sammenlignet med Tjekkiet og Ungarn. På billedet ses deltagerliste og program for EU topmøde december 2002. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen er det land der har klaret sig bedst blandt de ti nye EU-lande, der blev medlem i 2004 efter forhandlinger i København.


Polen har klaret sig bedst blandt de ti nye EU-lande, der blev optaget i unionen for 20 år siden til maj. I en rapport fra den polske storbank Bank Pekao, fremhæves det at i perioden mellem 2004 og 2022 er bruttonationalproduktet (BNP) fordoblet to gange.

Polen er også som det største af de nye medlemmer, det land der har modtaget mest økonomisk støtte fra EU.

Irland og Malta med mest vækst

I hele EU var det kun Malta og Irland, der virker som skattely for internationale kapitalinteresser, der havde en større vækst i den nævnte periode. Lande som Tjekkiet og Ungarn har kun haft den halve vækst, sammenlignet med Polen, skriver banken.

Nye EU-lande

Ti lande blev efter forhandlinger i København i december 2002 optaget som nye EU-lande fra 1. maj 2004. Polen som det største.

Polen overtager EU-formandsskabet 1. januar 2025, og Danmark tager over fra 1. juli.

 

Polen har stor vækst – det glæder os: Vi har nemlig fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.