Flere topfolk i statsejet mediekoncern fyret

Flere topfolk i den største polske mediekoncern er blevet fyret. Udrensningen af PiS-propagandister er indledt. Da Jaroslaw Kaczynski og Orlen overtog koncernen blev 20 ud af 21 chefredaktører fyret. Arkivfoto.

WARSZAWA: Topfolk i den statsejet mediekoncern Polska Press er fyret. De blev indsat da Orlen købte koncernen efter ønske fra partiformand.


Topfolk i den statsejet mediekoncern Polska Press er blevet afskediget. Mediekoncernen blev overtaget af staten gennem olieselskabet Orlen. Det var på ordre fra partiformand Jaroslaw Kaczynski og hans daværende regeringsparti, at koncernen kom under regeringens kontrol. Partiformanden kaldte overtagelsen som en del af en repolonisering af medierne, som han udtrykte det.

Mediekoncernen består af 22 førende regionale polske aviser, og mere end 100 ugeblade og hjemmesider.

(Fortsættes under)

Statsejet olieselskab har købt stor mediekoncern

LÆS: Statsejet olieselskab har købt stor mediekoncern

Mediekoncern fyrede 20 chefredaktører

Salgsaftalen blev underskrevet i december 2020 og afsluttet i foråret 2021 efter godkendelse af de polske konkurrence myndigheder. Allerede kort tid efter overtagelsen, blev 20 ud af 21 redaktører fyret, og erstattet med Kaczynski-tro propagandister.

– På den måde vendte Kaczyński mentalt tilbage til begyndelsen af 1990’erne, hvor han og hans politiske tilhængere havde deres egne medier.

– Den eneste forskel fra dengang er, at de nu er blevet købt med penge fra et statsejet selskab, skriver en kommentator hos onet.pl.

International kritik: Kræver fire redaktører genansat

LÆS: International kritik: Kræver fire redaktører genansat

Siden Donald Tusk-regeringen kom til, har man gjort et massivt arbejde for at gøre medierne i Polen uafhængige igen. Der har allerede været store udskiftninger i public servicemedierne PAP, TVP og Polsk Radio. Nu fortsætter det arbejde regionalt og lokalt.

Der er lokal og regionalvalg i Polen, søndag den 7. og 21. april.

Mediekoncern eller førende medie

Mediekoncern eller ej – polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00.
Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.

Free European Media 2022 Gdansk